Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Стоянова: Близо половината от изравнителните сметки за парно ще бъдат преразгледани

Около две трети от столичани ще има да получават или дават до 100 лева на "Топлофикация София". Това сочат данните от изравнителните сметки на фирмата за дялово разпределение "Техем". Около една пета пък ще доплатят или ще им бъдат върнати между 100 и 250 лева. 

За година средната сметка за парно и топла вода на жилище от около 70 квадратни метра е била близо 500 лева. През тази година топлоенергията е поскъпнала с 24 процента в сравнение с предходната, затова и сумите ще са по-големи. 

Практиката показва, че на близо половината от потребителите изравнителните им сметки ще бъдат преразгледани, тъй като част от съседите им не са осигурили достъп до жилищата си навреме, каза управителят на фирмата Милена Стоянова:

"Трябва да обърна внимание на онези наши близо 5000 клиента, които все още не са осигурили достъп за отчет. Те имат тази възможност в рамките на три месеца. Около 30-и септември изтича този срок за всички сгради в София. Онези наши клиенти, които са отчетени, но имат възражения по изравнителните сметки, те имат възможност да направят рекламация в рамките на 30 дни след получаване на изравнителната сметка".

Милена Стоянова припомни още, че ако не бъде осигурен достъп до жилището, изравнителните сметки за парно и топла вода ще бъдат изчислени на максимална мощност. В този случай сумата на един човек само за вода може да достигне 800 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!