Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екологично сдружение предложи алтернатива за управление на отпадъците

Снимка: Златина Йовкова
Алтернативна визия за управление на отпадъците в града внесоха днес в Столичната община екологично сдружение „За Земята“ и граждани. В нея се настоява за създаването на работна група, която да промени цялостния план за боклука и категоричното отхвърляне на проекта за изграждането на площадката за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ - София. Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна каза, че нямат принципни различия със сдружението и подкрепя  увеличаването на разделното събиране, но все още не се е запознала детайлно с визията, за да дава крайни оценки.

В отворено писмо до кмета на СО и ръководството на Столичния общински съвет, екологично сдружение „За Земята“ и граждани настояват да се спре проекта за инсталация за горене на отпадъци на ТЕЦ - София и да се пренасочи финансирането по Оперативна програма „Околна среда“ към създаване на инфраструктура за разделно събиране на всички потоци отпадъци. Новата визия ще доведе до приходи за общината, вместо разходи за горене на ценни суровини.

Момчил Якимов, представител на "Местна инициатива за чиста София" разказва повече за алтернативния подход за управление на отпадъците:

Предлагаме още от есента част от наличните съдове да бъдат обозначени, пребоядисани в различен цвят, и в тях да започнат да се събират само сухи отпадъци, които с отделни курсове на боклукчийските камиони да приситигат в инсталацията за механично и биологично третиране в "Садината" незамърсени и да могат да бъдат рециклирани в по-висок обем. Тази практика не е чужда и в България, така работи, например, Община Габрово и резултатите, на фона на инвестициите, са много добри.
 
Момчил Якимов допълни, че ще са нужни 500 хил.лв., за да се пребоядисат 5000 кофи за смет.

От сдружение „За Земята“ обаче са на мнение, че инсталацията на ТЕЦ - София ще доведе до негативни последици и в това се убеждават все повече общински съветници. Един от поддръжниците на тази позиция е Иван Велков от "Група 5" и зам.- председател на съвета, който лаконично заяви, че въпреки гласувания кредит за проекта за изграждането на съоръжението, може да се стигне до промяна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна