Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп се отметна от думите си, че Русия не се месила в изборите

| обновено на 18.07.18 в 08:38
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп се отказа публично от думите си пред руския си колега Владимир Путин, с които отрече твърденията за руска намеса в американските избори през 2016 година.

Президентът Доналд Тръмп заяви изненадващо, че е имал предвид обратното на казаното в Хелзинки. Само преди ден той недоумяваше защо Русия би се намесила в изборите в САЩ и отхвърляше доклада на разузнавателните служби.

Но след като се завърна в Белия дом, той обяви пред репортери, че не разбира защо Русия „няма“ да бъде държана отговорна.

„Казах „е била“ вместо „не е била“. Изречението трябваше да бъде "Не виждам причина защо да не е била Русия“, каза той.

Въпреки че приема изявлението на американската разузнавателна общност, Тръмп отрече кампанията му да се е възползвала от руската намеса.

Тръмп зае новата позиция един ден след завръщането си в САЩ, където срещна яростни критики дори от свои поддръжници.

Преди ден Тръмп успя да разгневи Америка с това, че вместо да подкрепи собственото си разузнаване, той застана твърдо зад Путин, но днес вече е на друга позиция:

„Изпитвам огромен респект към нашите разузнавателни агенции, които са оглавени от мои хора. Имаме страхотни хора, огромен талант в тези агенции. Мисля, че ги ръководят правилно, и всички искаме едно и също нещо - успех за нашата страна.“

Тръмп обеща, че администрацията му ще пресече решително всякакъв опит от руска страна да манипулира изборите за Конгрес, които ще се състоят тази есен:

„За разлика от предишни администрации моята действа и ще продължи да действа агресивно за отблъскване на всякакви опити за намеса в нашите избори. Ще ги спрем, ще ги отблъснем!“

Американският президент потвърди друга част от изявленията си в Хелзинки - че е „много важно“ и „хубаво“ Съединените щати и Русия да имат диалог помежду си за Близкия изток, ядрените арсенали и по други проблеми. Според Тръмп шансът за това е „добър“. Той заяви, че в разговора с Путин е постигнал „значителен напредък“ и допълни, че ще има още срещи с руския лидер.

Междувременно в Камарата на представителите на американския Конгрес са готови да обмислят нови санкции срещу Русия, съобщи председателят на камарата Пол Райън. Той обясни, че Русия продължава да е заплаха за интересите на САЩ.

Друга промяна в тона на Тръмп бележи и изявлението му, че "няма ограничение във времето" Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия и че няма нужда да се забързва процесът.  По-рано той настояваше, че ядреното разоръжаване трябва да започне "много бързо".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна