Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Испания планира нов данък върху банките

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият испански премиер Педро Санчес обяви създаването на нов данък върху банките, специално предназначен да финансира пенсиите. Мярката е обявена в момент, в който испанското социално осигуряване е в жесток дефицит, предаде БТА.

„Ще въведем данък върху финансовия сектор с цел да допълним осигуровките към социалното осигуряване и да допринесем за поддръжката на държавната пенсионна система и за достойните пенсии на нашите възрастни хора“, каза Санчес пред депутатите късно във вторник. Той не навлезе в подробности относно този бъдещ данък.

Пред депутатите Санчес каза, че проблемът с пенсиите е най-важното предизвикателство за Испания заедно със заетостта и Каталуния.

„За 10 години е имало 25 процента по-малко раждания в нашата страна“, допълни Санчес и подчерта, че създаването на работни места няма да помогне за уреждане на проблема с пенсиите.

Предишното правителство на Мариано Рахой бе изправено през последните месеци пред масови протести на пенсионери, които искаха увеличение на пенсиите. За да успее да плати пенсиите през 2017 г., консервативното правителство отпусна заем от 10 милиарда евро на социалното осигуряване.

В края на 2017 г. дългът на социалното осигуряване, натрупан основно от изплащането на пенсиите, достигаше близо 27,4 милиарда евро. Демографските промени в Испания доведоха до увеличаване на тежестта на пенсиите в държавния бюджет от 21,6% на 29% от разходите за 10 години.

Пред депутатите Педро Санчес каза още, че неговото правителство няма да публикува списък на бенефициентите на данъчната амнистия от 2012 г. Твърди се, че бившият крал Хуан Карлос е един от тях. Тези твърдения бяха направени от негова бивша любовница, германската аристократка Корина чу Зайн-Витгенщайн.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени