Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнително по 47 лева на животно ще получат стопаните от Бургаско и Ямболско

Приключи протестът на овцевъди и козевъди пред Министерския съвет

Животновъди от Ловеч подозират, че в София отишли платени демонстранти

| обновено на 18.07.18 в 16:27
4
Овцевъди и козевъди излязоха на национален протест пред Министерския съвет
Снимка: БГНЕС

С договорка за плащания приключи протестът, организиран днес от Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите пред сградата на Министерския съвет в София.
 

След среща с министър Румен Порожанов нейният председател Симеон Караколев изрази задоволство от постигнатата договореност за плащанията „де минимис“, които ще бъдат по 15 лв., вместо обещаните 7. „Средствата, които ще бъдат изплатени, са в размер на 15 лева „де минимис“ и за всички, които не са получили средства по Наредба 3, средствата ще бъдат предвидени и изплатени“, каза Караколев.

Румен Порожанов каза, че не е реалистично да спрат умъртвяването на заразени животни. „Нереалистично. Ако говорим за мерките, предприети срещу чумата по овцете, мисля, че тази тема я дебатирахме много време, така че не смятам за обосновано“, каза той.

Овцевъди и козевъди излязоха на национален протест недоволни от недостатъчното, според тях, държавно финансиране за техния вид животновъдство и ниските компенсации за умъртвяването на животни заради чумата в Югоизточна България.

Протестиращите запалиха кожи на животни и изляха мляко пред сградата на МС, а част от тях бяха спрени от охраната да не влязат в правителствената сграда. Те скандираха "Оставка!" за земеделския министър Румен Порожанов и заместника му и внесоха декларация в Министерския съвет с искане за оставките. Някои от протестиращите заплашиха и с гражданско неподчинение, ако няма оставки, със затваряне на граници и магистрали.

Протестът е организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Искането е да се спре масовото избиване на здрави животни и да се запази поминъкът на хората. Протестиращите настояват също незабавно да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност във връзка с кризисната ситуация. 

Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията, каза: "Искаме на тези хора, когато им се дават пари за тези животни, някой да мисли, че с тези пари... тези овце не растат по дърветата, а в съседното село, те трябва да обикалят цялата страна. Тези стада са градени с години, а в момента искаме отнякъде да ги компенсираме, като им дадем пари. Могат ли те да доят пари и да гледат пари. Те трябва тепърва да започват да правят разходи по закупуване на тези животни – това никой не го отчита".

Протестът обаче раздели бранша. От Обединени български животновъди се обявиха против протестите. Останалите животновъдни организации се разграничиха от Караколев и дори го обвиниха, че търси провокация и отказва диалог. Според животновъди от Ловеч, които се обявиха против протеста на техните колеги в София, в акцията пред Министерския съвет има платени хора, а тя обслужва интересите на шефа на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите.

"Симеон Караколев получава всяка година по 1,1 милиона лева субсидия от държавата на гърба на нас. Отделно ни взима такса за животно. На този човек му се събират около 2-3 милиона на година… Ходи до Саудитска Арабия, ходи до Дубай, до Кувейт, ходи и на лице няма нищо, което да е направил за тази асоциация. В момента на този митинг 30 процента са животновъди, другото е подкупени хора“, каза Йочко Йочев от Консултативния съвет по животновъдство в Ловешка област.

Караколев отхвърли твърденията, че получава субсидии от земеделското министерство. Според него документите на асоциацията, която оглавява, подлежат на финансов контрол, а Йочко Йочев е член на управителния ѝ съвет и подписът му стои под всички искания на протестиращите.

Междувременно Фонд "Земеделие" увеличи помощта по схемата "де минимис" за стопаните от Бургаско и Ямболско. По 47 лева на животно ще получат собствениците на евтаназирани заради чумата овце и кози. Подпомагането е допълнение към компенсациите, чието изплащане вече започна в селата Воден и Кости.

Преди седмица Асоциацията на овцевъдите и козевъдите обяви безсрочни протести, като първият от тях беше край търновското село Шереметя. Тогава поискаха оставки на ръководни кадри в агроведомството и повече пари, като разливаха мляко и гориха овчи кожи.

"Не може да постигнем единомислие с ръководството на Министерството на земеделието и храните нито за увеличаване на ставките за овцевъдите и козевъдите в страната, нито за понасяне на отговорност за тежката криза, която се случва и в момента", каза Симеон Караколев.

Президентът Румен Радев е на посещение днес в община Болярово, която е най-засегната от чумата по дребните преживни животни. Той ще разговаря с местната власт за предприетите мерки за овладяване на болестта и за неразпространението ѝ в съседните общини.

Въпреки заповедта на изпълнителния директор на Агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев в село Шарково остават живи 115 овце и кози. Вчера в първото засегнато от болестта в Ямболска област село Воден бяха изплатени 190 хил. лева за обезщетения.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев и на Пламен Христов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна