Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боинг" получи $3,9 млрд. договор за два нови президентски самолета

„Еър форс 1“ каца на летище в Шотландия при неотдавнашната визита на US президента Доналд Тръмп във Великобритания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската самолетостроителна компания „Боинг“ получи договор на стойност 3,9 милиарда долара за два нови самолета 747-8, които ще бъдат използвани като „Еър форс 1“ от американския президент, предаде БТА.

Самолетите трябва да бъдат доставени до декември 2024 г. Те ще бъдат в цветовете на американски флаг - червено, бяло и синьо, вместо в небесно синьо и бяло - комбинация, въведена от президента Джон Кенеди.

Доналд Тръмп заяви, че новите президентски самолети ще са „невероятни, най-красивите и най-добрите в света“.

Решението за сделката бе огласено от Пентагона вчера. Контрактът следва очертанията на неофициална сделка между „Боинг“ и Белия дом от февруари.

До това споразумение се стигна, след като Тръмп възрази срещу цената от над 4 милиарда долара, залегнала в предишна сделка за „Еър форс 1“. Президентът се оплака в Туитър, че  "цените са извън контрол" и обяви, че отменя поръчката.

В края на февруари Белият дом съобщи, че се е споразумял с "Боинг" за фиксирана цена от 3,9 млрд. долара.

„Боинг“ ни даде добра цена и успях да икономисам 1,5 млрд. и да поръчам нов модел за страната“, каза Тръмп в интервю за Си Би Ес в събота, което бе излъчено вчера.

Сделката е за два по-големи, по-модерни, по-бързи и по-икономични самолета от сегашните 30-годишни 747-200 , за които разходите за час полет са $180 000.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!