Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов:

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

| обновено на 18.07.18 в 13:44
Снимка: БГНЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз.

За една година ще бъде направен преглед на банковата ни система.

"В ръцете на Европейската централна банка е да прецени кои банки да минат директно към нейния надзор. Обичайно това са банките с активи над 30 млрд. евро или трите най-големи банки. Разбира се, по правилата ЕЦБ може да реши и може да прецени да разпростре своя надзор и върху други банки", каза Горанов.

"От Франкфурт искат да са сигурни, че банковата система, която предстои да надзирават, е напълно здрава, в което нямаме никакви съмнения", допълни финансовият министър.

"Единственият естествен изход от системата на паричен съвет е влизането в еврозоната".

Владислав Горанов уточни, че тъй като страната ни е от 21 години е във валутен борд, тоест левът е обвързан с единната европейска валута, до голяма степен ефектът от политиката на Европейската централна банка вече е изконсумиран у нас и това няма да доведе до шокове в системата.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!