Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – фестивал и академия „Алегра“, Русе 2018

БНР Новини
Швейцарския младежки симфоничен оркестър от град Берн с диригент Дружелюб Янакиев и Теодосий Спасов (кавал) на откриването на V Международeн музикален фестивал и академия „Алегра“
Снимка: БТА

„За всеки млад музикант е от съществена важност да се среща с опитни известни професионалисти и колеги музиканти, за да черпи нови идеи и вдъхновение. Натрупването на колкото се може повече собствен опит като солист или партньор в камерен ансамбъл е главен приоритет за тези, които са избрали музиката като кариера. Целта на международния музикален фестивал и академия „Алегра“ е да предостави обучение на световно ниво, възможности за изява пред публика и платформа за сътрудничество между участниците“ – пише на сайта на академията.
От 12 до 17 юли в Русе за пети път се събират млади музиканти и световноизвестни преподаватели и изпълнители. Тази година са предвидени курсове по пиано и клавирно дуо, цигулка, виола, виолончело, тромпет, китара и камерна музика.
Освен това ще има серия от концерти не само в Русе, но и в Силистра и Разград. Всеки от класовете ще завършва с концерт. В концертната програма на фестивала участва младежки оркестър от Берн с диригент Джужелюб Янакиев, а като солисти са поканени Теодосий Спасов (кавал), Ивайло Ковачев (пиано), Борис Динев (ударни). Със самостоятелен концерт се представят Екатерина Фролова (цигулка) и Веселин Станев (пиано).
Два концерта ще бъдат посветени на китайската музика, както и специален концерт на преподавателя по тромпет Вим Ван Хаселт. Учениците от класа по цигулка на Себастиан Хаман заедно със своя професор ще представят цигулкови сонати на Йоханес Брамс.
Преподавателят по китара Андреас фон Вангенхайм също ще има рецитал с творби на Бах, Хайдн, Жисмонти, Дюплеси.
Новост тази година е създаването на фестивален оркестър „Алегра“. Концертмайстор ще бъде Екатерина Фролова.
В програмата на концертите се включват двама от преподавателите Шаоминг Уанг (цигулка) и Петер Шомодар (виолончело).
Създател на академията е Петър Найденов, сам той завършил музикалното училище „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе, а сега соло контрабасист на Симфоничния оркестър на Люцерн и преподавател във Висшето училище по изкуства в Цюрих.
Чуйте в звуковия файл какво разказа той.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна