Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишната инфлацията в еврозоната се повиши през юни с 2% след много силен ръст на енергийните цени

През юни инфлацията в еврозоната нарасна на годишна база малко над целевото ниво на ЕЦБ за пръв път от началото на 2017-а година насам в резултат на рязко повишаване на енергийните цени и ускорен растеж на цените на хранителните стоки, показват неревизирани окончателни данни Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юни с 0,1% спрямо май, когато също нарасна с 0,1%. Годишната инфлация се повиши с 2,0% след растеж с 1,9% месец, потвърждавайки експресната оценка на европейската статистика. Това представлява най-високо ниво на инфлацията в региона от февруари 2017-а година насам и първо нейно повишаване от повече от година насам малко над средносрочното целево ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто.

Трябва обаче да се има предвид, че нарастването на инфлацията се дължи преди всичко на рязко повишаване на енергийните цени през юни с цели 8,0% спрямо година по-рано след техен растеж с 6,1% през месец май. В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 2,7% след повишение с 2,5% месец по-рано, докато цените в сферата на услугите нараснаха с 1,3%, но след тяхно повишение през май с 1,6 на сто.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) обаче забави своя растеж до 0,9% от 1,1% през месец май и под предварителни данни за повишение с 1,0%. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Данните за високите потребителски цени в еврозоната през юни изглеждат в подкрепа на решението на ЕЦБ от предходния месец да приключи програмата си за покупки на еврооблигации за общо 2,6 млрд. евро до края на настоящата година. На същото заседание централната банка обаче сигнализира, че ще остави без промяна настоящите рекордно ниски лихвени ставки поне до края на лятото на 2019-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна