Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 хиляди деца са отпаднали от училище, 2000 върнати са го напуснали отново

Брифинг в Министерския съвет след заседание на Координационното звено по обхващане и задържане на ученици в образователната система.
Снимка: БГНЕС

Две хиляди от общо 24-те хиляди деца, върнати в училище през миналата година, са го напуснали отново. Други 12 хиляди пък са отпадналите през последната учебна година, отчете министърът на образованието Красимир Вълчев на заседание по проблема.

Съвместните екипи започват отново обходите, за да търсят отпадналите деца и да ги върнат в училище, съобщи министър Вълчев.

„От тези 12 хиляди, около четири хиляди са в страната, близо десет хиляди са открити, но въпреки всички усилия не са успели да бъдат записани, продължава да се работи с тях“, каза той.

За осем хиляди се знае, че са напуснали страната заедно с родителите си. Държавата ще се опита да открие информация дали учат в чужбина.

„Уважавайки правото на свобода на движение на техните родители да си търсят работа в други държави, дали е спазено и правото им да  получат образование“, каза заместник образователният министър Деница Сачева.

МВР ще участва отново. „А не след това да преследваме престъпници“, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на всички отговорни министерства да продължат усилията, които ще дадат ефект след десетина години.

„Ние няма сигурно да сме на тези постове след 10-11 години. Имаме претенциите, че сме правителство с дългосрочна визия, това е най-яркото доказателство“, каза Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени