Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за анализи и маркетинг: Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова са политиците с най-висок рейтинг

Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

Резултати от национално представително изследване на тема „Политически нагласи след края на европредседателството“ представи днес Центърът за анализи и маркетинг. Проучването регистрира рейтингите на политици и познати личности, как хората определят основните проблеми пред страната ни и, разбира се, оценката им за представянето на България като председател на Съвета на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова и столичният кмет Йорданка Фандъкова са политиците с най-висок рейтинг, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг.

Директорът му Юлий Павлов посочи, че шестата позиция е за Слави Трифонов и ако шоуменът сега влезе в политиката, може да разчита на около 250-300 хиляди гласа и да се бори за трета позиция в парламента наред с ДПС.

Иначе ГЕРБ би спечелил парламентарните избори, ако те се провеждаха днес с 23%, следван от БСП с 19% и ДПС с 8%.

„Задържането на Мая Манолова на второ място се дължи на видимата ангажираност с каузите на работниците, на хората с увреждания и така нататък, включително вчерашната ѝ изява, която някои отчетоха като търсене на пиар ефект, но такива действия водят реално до стабилизиране на нейния рейтинг“, каза Юлий Павлов.

Той посочи още, че за 46% от анкетираните председателството на Съвета на Европейския съюз е успешно.

„Основните проблеми на страната - ниските доходи са на първо място, на второ място е здравеопазването и на трето - корупцията по високите етажи на властта. Безработицата е отстъпила от трето на четвърто място, което се дължи на доброто икономическо развитие на страната“, съобщи още Юлий Павлов.

Проучването е направено в периода 3-12 юли и Центърът за анализи и маркетинг сам го е финансирал.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени