Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес.

Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на алуминий от Европа и да се откаже от идеята да въведе митнически тарифи за вноса на европейските автомобили.

На пресконференция в сряда шефът на ЕК заяви, че би искал да накара американския президент да разбере ключовите правила в световната търговия, като в същото време той призна, че досега се е опитвал безуспешно да направи това.

"Европейският съюз и неговият единен пазар са неделими", посочи Юнкер, когато беше запитан за предложенията на Тръмп за двустранни търговски сделки. "Всички усилия за разделяне на европейците са напразни", подчерта той. "Струва ми се, че всички тези усилия за двустранни връзки, които би трябвало да се осъществяват между нашите партньори и Европейската комисия и следователно Европейския съюз, трябва да бъдат по-добре обяснени", добави той.

От ЕК посочиха, че на предстоящата среща през следващата седмица Юнкер и Тръмп ще се съсредоточат върху подобряване на трансатлантическата търговия и изграждането на по-силно икономическо партньорство.

Франс прес обаче напомня, че Вашингтон не показа никакви признаци за постигане на компромис, тъй като преследва политиката си "Америка на първо място" по редица въпроси, дори това да означава отчуждаване на традиционни съюзници на САЩ.

През март тази година Доналд Тръмп наложи мита от 25% върху вноса на стомана и от 10% върху вноса на алуминий, но в същото време предостави временно освобождаване от новите мита за ЕС и някои други близки американски търговски партньори, докато продължават преговорите. Освобождаване обаче беше отменено в началото на юни, което доведе до множество ответни контрамита, включително от страна на ЕС, което пък раздразни Тръмп и той заплаши, че може да наложи високи налози и върху вноса в САЩ на европейски автомобили.

Извън митата, САЩ застрашиха редица европейски компании със солени глоби, ако те продължават да оперират в Иран, след като Доналд Тръмп възстанови икономическите санкции спрямо Техеран, като същевременно с това той се оттегли от международната ядрена иранска сделка от 2015-а година.

В началото на тази седмица стана ясно, че Съединените щати са отхвърлили официалната съвместна молба на Европейския съюз, Париж, Лондон и Берлин за освобождаване на европейските компании от американските санкции, наложени спрямо Иран.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени