Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът създаде временна комисия за проучване на сигналите на Босия

Заседанието на парламента, на което бе решено да се създаде временната анкетна комисия
Снимка: БГНЕС

След остри пререкания Народното събрание създаде днес временна анкетна комисия за разглеждане на постъпилите сигналите за корупция в процедурата по придобиване на шофьорски книжки, внесени от обявилия гладна стачка Николай Колев - Босия. Създаването на комисията беше по идея на председателя на парламента Цвета Караянчева, която преди дни лично се срещна с Колев в дома му.

Комисията е с мандат за работа един месец, а членовете ѝ бяха намалени от 15 на 5 с редакционна поправка от вносители от ГЕРБ. Отпадна и заместник-председателското място в комисията, която остана с четирима членове и един председател.

Още в началото Георги Свиленски от БСП обясни, че сигналите за корупция са от години и са внесени във всички възможни институции.

"Но след като наистина проблемът е сложен и спешен, ние ще подкрепим тази комисия с ясното съзнание, че от тази комисия наистина ще търсим и ще искаме резултат, с конкретно виновни лица", каза Свиленски.

Всяка парламентарна група предложи член на комисия. ГЕРБ предложиха Станислав Иванов, БСП - Георги Свиленски, ДПС - Исхан Халил Хаккъ, "Воля" - Андон Дончев, а "Обединени патриоти" - Атанас Стоянов. Острият спор се разрази по въпроса кой да заеме председателското място. От ГЕРБ не поискаха да оглавят анкетната комисия, макар тя да се сформира по тяхно предложение.

Затова депутатът Георги Свиленски пое инициативата и предложи Станислав Иванов от ГЕРБ за председател. Иванов побърза да направи обратното предложение:

„Считам, че тази  комисия трябва да бъде поета от опозицията, тъй като те са нашият основен коректив“.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков не скри възмущението си.

„Срам ме е от това, което се случва тук. Навън има човек, който гладува, има протест, реагирате с комисия. Поемете отговорността, ако не, не се подигравайте с нас, народните представители и хората, които протестират“, каза той.

За да не бъде гласуван за председател, Георги Свиленски си даде отвод и Станислав Иванов от ГЕРБ остана единствената кандидатура за председател. БСП попълниха състава на комисията с Иван Иванов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна