Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават помощите за отопление

Новият размер на помощта е определен със заповед на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.
Снимка: БГНЕС

Размерът на помощта за отопление за предстоящия зимен сезон се увеличава с 9 лева и 5 стотинки и ще бъде 374 лева и 15 стотинки. Месечно от 1 ноември до 31 март ще се изплащат по 74 лева и 83 стотинки.

Новият размер на помощта е определена със заповед на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщи днес ведомството му.

За миналия отоплителен сезон е изплатено целево подпомагане на над 204 хиляди лица и семейства на обща стойност 74 милиона 323 хиляди лева.

Съгласно нормативната уредба месечният размер на целевата помощ за отопление се определя на база левовата равностойност на 385 квтч електроенергия, от които 280 квтч дневна и 105 квтч нощна електроенергия, по осреднена крайна продажна цена на електроенергията за битов потребител към 31 октомври на текущата календарна година. 
Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация е по-нисък или равен на диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.
Кандидатстващите за целева помощ могат да подават документи в дирекциите „Социално подпомагане“ до 31 октомври 2018 г. Заявленията се подават по настоящ адрес на кандидатите. Увеличението на пенсиите от 1 юли с 3,8% няма да да се отрази на правото на достъп до този вид помощ, се посочва в съобщение на министерството на труда и социалната политика.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна