Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сесилия Малмстрьом: ЕС подготвя списък с контрамерки, ако САЩ въведе мита за вноса на автомобили

Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз подготвя списък с контрамерки, ако САЩ действително въведе високи мита за вноса на европейски автомобили, заяви в четвъртък комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом, предаде Ройтерс.

Малмстрьом обаче добави, че се надява посещението през следващата седмица на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер във Вашингтон да допринесе за облекчаване на търговското напрежение.

"Ако САЩ наложи митнически тарифи за вноса на автомобили, това би било много жалко. Ние обаче подготвяме съвместно с нашите страни-членки списък от ребалансиращи мерки, като го правим ясно достояние на нашите американски партньори", заяви Малмстрьом на конференция, организирана в Брюксел от „Германския фонд Маршал" на Съединените щати.

"Ще се процедира по-същият начин, както при наложените от САЩ мита за вноса на стомна и алуминий", допълни европейският комисар.

Според Малмстрьом разделението между САЩ и ЕС ще послужи само за отслабване и на двете водещи сили.

Тя също така отбеляза, че евентуално цялостно премахване на съществуващите към момента мита за вноса на автомобили в САЩ и в ЕС може да се направи само като част от по-всеобхватно търговско споразумение.

Изявлението на европейския комисар става само часове, след като Доналд Тръмп беше цитиран да казва късно снощи, че неуспех да се договори "нещо справедливо" с европейските и северноамериканските съюзници може да доведе до "ужасно отмъщение", визирайки отново въвеждането на високи мита за вноса на автомобили. Тази поредна заплаха от страна на президента на САЩ е факт, след като също в сряда коалиция от чуждестранни и американски автомобилни компании, автомобилни дилъри и производители на авточасти изпратиха до Тръмп съвместно писмо, в което го призоваха да не налага подобни митнически тарифи.

Трябва да се има предвид, че през 2017-а година в САЩ бяха внесени автомобили, камиони и автокомпоненти за над 350 млрд. долара, според данни на Департамента по търговия. Тъй като администрацията на Тръмп заплашва с автомобилни мита в размер между 20% и 25%, ако те действително бъдат въведени, това ще представлява най-мащабната до момента търговска рестриктивна мярка от страна на Белия дом.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна