Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според проф. Атанас Тасев има риск от още едно арбитражно дело, левицата настоява държавата да изкупи ЧЕЗ

Снимка: архив

Решението на КЗК отговаря на законите на България, заяви в предаването „12+4“ депутатът от левицата Таско Ерменков, който е и член на Комисията по енергетика, във връзка с днешното решение на Комисията за защита на конкуренцията да забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ върху дружествата на ЧЕЗ в България.

Решението на КЗК доказа, че нашите съмнения относно законността на сделката за ЧЕЗ и отрицателното й влияние върху националната сигурност са били напълно основателни, подчерта депутатът и добави:

„И в бъдеще, когато става въпрос за такива стратегически сделки, които касаят националната сигурност и ние имаме своите съмнения като политическа партия, няма да мълчим и ще продължаваме да се борим. В този случай сме имали и основание за това“.

От левицата продължават да настояват държавата да изкупи ЧЕЗ и предприятието да стане държавно. Така ще се защити националният интерес и сигурност на страната, категоричен е Ерменков.

Проф. Атанас Тасев отбеляза, че предстоят още много процедури, преди да се види окончателното решение. Той прогнозира, че може да получим още едно арбитражно дело. Според него това не е било най-доброто решение.

„За мен е любопитно и това по скоро потвърждава тезата ми, че законът, който беше приет като изменение и допълнение на Закона за енергетиката, се оказа в невъзможност да постави КЕВР като филтър, но още тогава казах, че в момента, когато се появи новият собственик, има още институции като Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията. За мен е малко странно – придобиването на едно действащо дружество, в което две от дружествата са под регулация, а останалите са на свободния пазар, реално „Инерком“ не добавя нещо съществено. В момента идва една частна компания, която няма тази репутация, каквато има чешката държавна компания, и добавя към балтона едно копче. Не зная какъв е делът на действащите досега дружества, които се продават, какъв е делът в енергийния пазар и дали това копче не е било капката, която да прелее чашата. Тепърва ще трябва да анализираме с конкретни числа“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени