Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Рисковете за растежа на еврозоната са сериозни, могат да причинят "твърдо приземяване"

Банките в еврозоната ще бъдат изправени пред сериозен риск при едно рязко повишаване на лихвите

Икономическият растеж в еврозоната е достигнал най-високата си точка и рисковете по отношение на перспективите са "особено сериозни", което повишава шансовете за т.нар. "твърдо приземяване" на единния валутния блок (рязко забавяне на растежа), предупреди в четвъртък Международният валутен фонд при представяне на последната си редовна оценка за региона, предаде Ройтерс.

Тъй като инвестициите, потреблението и създаването на работни места продължават да се развиват в позитивна посока, има възможност икономическата експанзия в еврозоната да продължи да се разширява поне в рамките на следващите една-две години, но МВФ добави, че има увеличаване на външните и на вътрешните рискове.

"Рисковете са особено сериозни в този момент. Последните събития влошиха баланса на рисковете, отразявайки както вътрешни, така и глобални фактори. Ако тези рискове се материализират, икономиката в региона може да преживее твърдо приземяване", отбеляза МВФ, визирайки рисковете от мащабна глобална търговска война, заплахата от "твърд Брекзит" и тези, свързани със самодоволството на правителствата в еврозоната по отношение на провежданите от тях реформи.

"Все пак има основания да очакваме "меко кацане", но перспективите за икономическия растеж в средносрочен план остават слаби", посочи МВФ.

Трябва да се има предвид, че петгодишният икономически подем в региона на единната валута беше подкрепен от изключително стимулиращата парична политика на Европейската централна банка. Това накара МВФ да предупреди ЕЦБ да не се отказва прекалено бързо от стимулиращата политика, тъй като финансовите пазари биха могли доста бързо да накажат по-слабите членове на еврозоната, като принудят техните правителства да направят скъпо струващи съкращения на разходите.

"Ангажиментът на ЕЦБ да поддържа лихвените проценти на сегашните изключително ниски нива поне до края на лятото на следващата година е от жизненоважно значение", добави МВФ и допълни: "Прекалено ранно повишаване на лихвените ставки би могло да се окаже доста скъпа грешка - както за еврозоната, така и за останалата част от света".

Базираната във Вашингтон важна международна организация също така предупреди, че банките от еврозоната ще бъдат изправени пред "същество негативно въздействие" по отношение на техните капиталови и паричните позиции, ако лихвените проценти се покачат рязко.

Предупреждението, базирано на стрес-теста на банковия сектор в еврозоната, идва в момент, когато ЕЦБ започна да подготвя почвата за първо увеличение от осем години насам на лихвените ставки през есента или към края на 2019-а година.

Според изчисленията на МВФ, банките в еврозоната ще намалят нивото си на основен капитал (капиталовата адекватност) до 10% през 2020-а от 13,9% в края на миналата година при "неблагоприятни условия", което би представлявало предизвикателство пред платежоспособността, ликвидността и устойчивостта на фирмите. Това би могло да изтрие целия капитал, натрупан от финансовите институции от момента, в който ЕЦБ пое основния банков надзор в еврозоната през 2014-а година, когато банковият осреднен т.нар. "основен капитал от първи ред" (Core Equity Tier 1) беше на ниво от 11,3%.

"Тестовете за чувствителност показват, че внезапно и рязко увеличение на лихвите може да окаже съществено влияние върху банковия капитал", написа МВФ и добави, че банките, които са по-зависими от финансирането от ЕЦБ, ще бъдат засегнати особено силно.

Трябва да се има предвид, че ЕЦБ ще публикува резултатите от своя последен банков стрес тест през ноември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени