Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ няма да позволят на Русия да разпитва американски граждани

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ няма да позволят на Русия да разпита американски граждани, заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс. Президентът Доналд Тръмп е отхвърлил предложението на колегата си Владимир Путин руските власти да разпитат бившия американски посланик Майкъл Макфол и още няколко американци, а в замяна американски представители да разпитат на място в Русия 12-те нейни граждани, обвинени в кибератаки срещу опонентите на Тръмп преди президентските избори през 2016 г.

Междувременно с голямо мнозинство Сенатът на Съединените щати прие резолюция срещу това да се позволява на руските власти да разпитат бившия американски посланик в Москва Майкъл Макфол и други представители на Вашингтон. С решението се изразява силно критично отношение към президента Доналд Тръмп, който по-рано приветства предложението на Путин на срещата им в Хелзинки, отбелязва Асошиейтед прес.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл организира набързо гласуването след предложение на демократите, което целеше да се излезе с реакция на предложението на Путин. Самият президент на САЩ беше определил предложението като "невероятно", отбелязва Асошиейтед прес.

Сенаторите гласуваха резолюцията с 98 гласа за срещу 0 против. Подкрепиха я всички представители на Демократическата партия, както и повечето републиканци. Резолюцията е необвързваща.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна