Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп не е доволен от повишаването на лихвите от страна на Фед

Президентът на САЩ предполага, че Фед работи против неговата икономическа програма

Джером Пауъл от Фед и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък президентът Доналд Тръмп заяви в интервю за телевизия CNBC, че се надява Федералният резерв да спре да повишава лихвените проценти и предположи, че централната банка работи против икономическата програма на негова администрация. Това представлява необичайна атака спрямо независимостта на Фед от страна на президент на САЩ, но сякаш не е нещо изненадващо за настоящ домакин на Белия дом.

"Не съм доволен, че Фед повишава лихвените ставки", посочи Тръмп, визирайки факта, че централната банка вече вдигна на два пъти основната си лихва през тази година (на заседанията през март и юни) до диапазона между 1,75% и 2,00% и прогнозира още две затягания на лихвите до края на 2018-а година.

Доналд Тръмп все пак отбеляза, че "не е развълнуван", тъй като всеки път, когато икономиката се засилва, "те (Фед) искат отново да повишат лихвите". Той обаче посочи, че не би се намесил в политиката на Фед. "Оставям ги да правят това, което смятат за най-добро", допълни американският президент. Тръмп също така определи настоящия шеф на Фед Джером Пауъл като "много добър човек".

Говорител на Фед отказа да коментира интервюто на Тръмп за CNBC. След изразената от Тръмп позиция обаче, говорител на Белия дом направи изявление, в което отбеляза: "Разбира се, че президентът има респект по отношение на независимостта на Фед".

Междувременно президентът на САЩ заяви в същото интервю, че е разочарован от факта, че повишаването на лихвите е довело до засилване на щатския долар спрямо останалите валути. "Европейците лесно печатат пари и валутата им пада", посочи той пред CNBC. "Относно Китай, тяхната валута пада отвесно, докато нашата поскъпва. Трябва да ви кажа, че всичко това ни поставя в неблагоприятно положение, тъй като по-силната стойност на щатския долар прави износа на САЩ относително по-скъп на световните пазари".

Доларът отслабна леко спрямо останалите основни валути в резултат на интервюто на Тръмп пред CNBC, тъй като изглежда се подновиха отчасти притесненията, че Белият дом може да използва американската валута като допълнително оръжие по отношение на ескалиращите търговски диспути с Китай и Европа. Това от своя страна може да заплаши солидното възходящо рали на зелените пари, които поскъпнаха от средата на април насам с близо 6 на сто.

Интервюто на Тръмп доведе и до известно намаляване на вероятността за още две повишения на основната американска лихва до края на настоящата година. Въпреки това фючърсите на федералната фондова лихва продължават да определят тази вероятност на около 61%, след като само за кратко вероятността се понижи до 57% като непосредствена реакция на изказването на американския президент.

Според редица анализатори, коментарите на Доналд Тръмп вероятно няма да повлияят на решенията на Фед при определяне на паричната и лихвена политика и дори могат да накарат централните банкери да предприемат ново повишение на лихвените ставки още през септември, за да утвърдят по този начин независимостта си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна