Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на производствените цени в Германия през юни до 9-месечен връх

Растежът на производствените цени в Германия се ускори очаквано през юни до 9-месечен връх, което е нов знак за засилване на инфлационния натиск във водещата икономика на еврозоната, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през юни с 0,3% спрямо май, когато нарасна с 0,5%, потвърждавайки осредните очаквания на финансовите пазари.

На годишна база растежът на производствените цени на Германия се ускори рязко до 3,0% от 2,7% месец по-рано, оправдавайки прогнозите и отбелязвайки най-силен растеж от септември 2017-а година насам.

За пореден месец основен генератор на производствената инфлация бяха енергийните цени, като през юни те нараснаха с цели 6,2% спрямо година по-рано благодарение най-вече на скок на цените на петролните продукти с 16,9%, както и на цените на електрическа енергия със 7,5%, докато цените на природната газ нараснаха с едва 2,5 на сто.

В същото време производствените цени на стоки за междинно потребление, които формират над 30% от общия PPI индекс, се повишиха през юни с 3,2%, тези на стоките с дълготрайна употреба - с 1,6%, а на и недълготрайните потребителски стоки – с 0,5 на сто.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) се повиши на месечна база през юни с 0,3% и нарасна на годишна база с 2,0 на сто, посочва Destatis.

Ускоряването на растежа на производствените цени през юни е предпоставка за стабилно засилване на инфлационния натиск в Германия. Това сякаш беше потвърдено от Destatis по-рано този месец, когато немската статистика отчете нарастване на индекса на потребителските цени (CPI) през шестия месец на годината с 2,1%, малко по-слабо от растежа през май с 2,2% (най-висока потребителска инфлация от февруари 2017-а година насам), но въпреки това инфлацията остана за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто за цялата еврозона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна