Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реквием" от Верди открива оперните вечери в Белоградчик

Операта се посвещава на три бележити годишнини

Снимка: Софийска опера и балет

Тази вечер за пръв път на фестивала "Опера на върховете-Белоградчишки скали" ще прозвучи "Реквием" от Джузепе Верди. Това е едно от най-изпълняваните произведения в този жанр. Верди написва творбата по повод смъртта на две важни за него личности– композитора Джоакино Росини и писателя Алесандро Мандзони. Сцените на Страшния съд в операта разтърсват в дълбочина човешките души вече няколко века.

"Реквиемът на Верди е изключително важен за нас, тъй като го посвещаваме на 370 години от основаването на Никополската епархия, 330 от Чипровското въстание и на паметта на героите от Въстанието в Северозападна България. Така че тази музика ще бъде в един хомогенен синтез с нашето преклонение и обичта ни към всички патриоти, които в този край са работили за отечеството", посочи директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Тази вечер публиката ще се наслади на изпълненията на солистите Габриела Георгиева - сопран, Гергана Русекова - мецосопран, Камен Чанев - тенор, Светозар Рангелов - бас и Хора и оркестъра на Софийската опера и балет, с диригент маестро Ерих Вехтер. Началото е от 20 часа на сцената на фестивала в Белоградчик. Утре е операта "Кармен" от Жорж Бизе, а в неделя - "Тоска" от Джакомо Пучини. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени