Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският юан се срина до едногодишно дъно спрямо долара, преди да последва намеса на централната банка

Китайският юан продължи да се обезценя рязко в началото на деня, достигайки ново едногодишно дъно спрямо щатския долара на фона на засилващите се притеснения за растежа на втората по сила икономика в света с оглед на ескалиращия търговски конфликт със САЩ. Това стана факт само часове след снощното интервю на президента на САЩ Доналд Тръмп за телевизия CNBC, в което той се оплака от поскъпването на долара спрямо останалите основни валути, включително спрямо юана, както и от продължаващото повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв. Трябва да се има предвид, че само в рамките на около месец китайският юан се обезцени с цели 5,3% спрямо американския долара.

Централната банка на Китай определи дневен референтен курс в петък от 6,7671 юана за един долар, който беше с цели 0,9% под фиксинга от предишния ден на ниво от 6,7066 и представлява понижение на стойността на китайската валута за седми пореден ден на търговия. Новият референтен курс на Китайската централна банка е най-ниският от 14-ти юли 2017-а година и най-солидното негово отслабване на дневна база от 27-юни 2016-а година насам.

Това доведе до незабавен спад на китайския юан, търгуван и в Хонконг, където той удари едногодишно дъно от 6,8363 за един долар (най-ниско негово ниво от юни 2017-а година). Последва рязко понижение на юана и на борсите в Китай, като за кратко успя да падне до нива от 6,8128 за един долар.

Последва обаче париране на част от новите солидни загуби, след като търговци отбелязаха, че четири големи китайски държавни банки са интервенирали на валутния пазар, вероятно по пръчка на централната банка, продавайки долари в нивата над 6,8100 юана. Това доведе до известна стабилизация на китайската валута, като към края на днешната търговия доларът вече се търгуваше около 6,7760 юана - под неговото сутрешно ниво на отваряне около 6,7950 юана. Китайската валута, търгуван в Хонконг, също успя да поскъпване, като щатския долара се понижи с 0,33% в рамките на деня към 6,7983 юана.

Трябва да се има предвид, че резките ценови движения на юана могат да има глобално значение. Така например негова скромна девалвация през август 2015-а година предизвика опасения за забавяне на втората по големина икономика в света, които доведоха до рязко понижение на цените на фондовите и на пазарите на суровини. Рязката обезценка на юана през същата година предизвика и отлив на капитали от Китай, което принуди властите в Пекин да затегнат контролира върху тях.

Отскокът на китайския юан към края на днешната търговия се отрази позитивно на азиатските борси. Китайският фондов индекс Changhai Composite парира първоначалното си поредно понижение, нараствайки в края на деня с цели 2,05%, индексът Hang Seng се повиши с 0,91%, корейският Kospi - с 0,3% и австралийският ASX 200 - с 0,37%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна