Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите Порожанов и Радев бяха изслушани в парламента за чумата по животните

| обновено на 20.07.18 в 19:01
Министрите Валентин Радев (вляво) и Румен Порожанов преди изслушването им в парламента
Снимка: БГНЕС

Все още не е установен щамът на чумата по животните в Ямболско и Бургаско, съобщи земеделският министър Румен Порожанов по време на изслушването в парламента днес. Опозицията отново критикува властта за закъснелите мерки.

Порожанов обобщи, че броят на отрицателните проби е преобладаващ, но при положителни са необходими мерки.

„Определено сме обезпокоени от ситуацията, защото в момента имаме няколко стада, едното е на баба Дора, там няма открит позитивен резултат. Стадото обаче е с едно пашуване. Няма как да се направи различен подход от гледна точка на справяне с болестта“, каза Порожанов.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев увери, че МВР е засилило контрола по границите.

„Всички граници проверяваме, включително и ТИР-овете, които влизат в държавата, и хората, ако идват от Турция примерно, си носят нещо и се хранят там. Всичко това се иззема на границата и се хвърля в едни хладилници и контейнери, изгаря се. Особено внимание се отделя на северната граница с Румъния, откъдето може да влезе свински грип (вероятно има предвид африканска чума по свинете – б.р.). В момента колегите опъват бодлива тел. Нашата задача е да охраняваме и нея. По Дунава също. Те прасетата плували по Дунава. Каквото можем и там ще спрем. След това 10-километровият периметър, влизаме в държавата и го наблюдаваме. МВР е навсякъде, денонощно, 24 часа“, каза министър Радев.

Министър Радев информира още, че службите работят и по хипотезата за умишлено заразяване.

Въпреки обясненията, дадени от двамата министри, опозицията не спести критиките. От БСП обърнаха внимание на закъснелите мерки, за липсата на комуникация със стопаните.

От ДПС бяха още по остри. Берхан Абазов нарече  действията на управляващите хаотични и некординирани. „Напоследък сме свидетели на един екшън по време на чума. За три седмици кризисният щаб не сработи“, каза той.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева от ГЕРБ апелира заразата да не се използва за политически цели. „Обратното означава много по големи щети и много по сърцераздирателни истории, които досега бяха“, каза той.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна