Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сивилов: Политиците в Брюксел успяха да постигнат ЕС да изглежда като бележка под линия

Ако на президентските избори демократите отново заложат на статуквото, Доналд Тръмп взима втори мандат, прогнозира преподавателят

Доналд Тръмп и Владимир Путин разговарят в Президентския дворец във финландската столица Хелзинки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"На пръв поглед срещата Путин - Тръмп в Хелзинки изглежда като нормална, рутинна среща, но в момента позициите в отношенията между Русия и САЩ достигнаха до най-ниската си точка. Сега това е сигнал – и от страна на САЩ, и от страна на Русия, че може да се излезе от тази най-ниска точка." Тази позиция изрази в предаването "Хоризонт за вас" Александър Сивилов, специалист по съвременна история и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Според него обаче няма гаранции, защото натискът от политическите кръгове на САЩ към президента Доналд Тръмп е "в състояние напълно да промени неговото отношение и неведнъж сме виждали това".

Относно заявката за подготвяна среща с руския държавен глава във Вашингтон Сивилов смята, че това е много добър сигнал, "защото означава, че вероятно напрежението ще спре или поне ще намалее, което е от жизненоважен интерес за цяла Европа, включително за нашата страна.“

За съжаление политиците в Европейския съюз успяха да постигнат това, така че в световен мащаб ЕС да изглежда като бележка под линия, отбеляза Сивилов: 

"Аз се надявам, че това може да бъде променено, тъй като все пак Съюзът е един от най-силните икономически конгломерати и е нещо, което може да дава много силно влияние на световната политика. Въпросът е да има политическо желание за това, а за съжаление, за момента поне аз не го виждам от страна на повечето ръководни фактори в Брюксел. За малките държави, които са включени вътре, като нашата, нещата съответно изглеждат още по-зле."

"И двете суперсили имат огромни интереси в Европа, но те гледат на Европа по-скоро като на един буферен регион, който и двете се мъчат да контролират. Засега като че ли по-силните надделяващи интереси идваха от страна на САЩ, но това винаги може да бъде променено и виждаме, че Русия прави всичко в тази посока", допълни специалистът.

Ако на следващите президентски избори демократите отново заложат на статуквото и кандидат, който го олицетворява, Доналд Тръмп няма да има никакъв проблем да спечели втори мандат, прогнозира Сивилов:

"Въпросът е, че наистина в САЩ, в съвременната им история виждаме, че фактически тази вътрешна промяна е много сложна - излъчването на нови политически послания. Имаме такива нередки случаи. Неслучайно в САЩ толкова обичат президента Кенеди, защото той изглежда като лицето на една такава вътрешна промяна, която се е случила, но всички знаем за съжаление как приключва неговият мандат. /.../ Системата е такава, че тя е напълно зависима от големите пари. Неслучайно по това се оценяват кандидатите в САЩ - в зависимост от това кой колко средства може да набере за кампанията. И поради тази причина, за съжаление, те изпадат в зависимост от вече съществуващите големи компании, които ги насочват в посоката, която им е нужна, естествено, това не означава някаква драстична промяна, точно наопаки."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!