Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновци асфалтират улицата си сами

Общината отдавна неглижира състоянието на местна улица, местните са отчаяни и обезверени

Снимка: БГНЕС

Граждани на Велико Търново се организират и сами ремонтират улиците, на които живеят, заради липса на отношение и бездействие на общината към многократно поставяния проблем. Десетки жалби и протестни подписки, адресирани до общинската администрация, не са довели до желания резултат.

Така жителите на улица "Иван Хаджидимитров" в един от големите квартали на града – "Бузлуджа", търсят начин да си помогнат сами. За начало изброяват дупките – 24 на 20 квадратни метра. Улица в общоприетия смисъл на думата реално няма, няма и сметопочистване. Десет години по ред съкварталците събират пари и наемат багери. 

"Десет години живея, десет години няма улица, десет години си го правим сами и в крайна сметка може би още десет няма да има нищо като асфалт. Данък МПС, данък сгради, данък смет, всичко плащаме, даже нямаме контейнери за смет", разказва Владимир Върбанов пред "Хоризонт".

"Много често в съботата се организираме с подръчни материали, с колички, с лопати, с фракция да попълваме дупките", допълва го Христо Данев и продължава: "Тази година решихме, че вече не е по нашите сили и ръчно не можахме да се справим, затова наехме багер, платихме няколкостотин лева и сега ремонтирахме 70 метра."

Засегнати от липсващата инфраструктура са собствениците на 200 апартамента и 80 гаража. Простите сметки на живущите на улицата сочат, че ако всички си плащат данъците, би трябвало годишно от техния джоб в хазната на общината да влизат 44 хиляди лева. За десет години сумата става 440 000 лева. За тези пари са получили цели 8 улични лампи, а някои от хората вече са решили да си продават жилищата.

"Лично на моята кола два пъти съм ѝ правил предницата, броня съм сменял, сега карам джип, точно заради този подход към блока", пояснява друг жител на квартала. 

Последно през март 2017 година от общината уверили хората от злополучната улица, че е предвидена за ремонт с асфалтиране. "Хората бяха в голяма еуфория, но това не се изпълни", каза Христо Данев. 

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна