Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обвини ЕС и Китай в манипулация на техните валути, доларът задълбочи своя спад след неговата вербална интервенция

Щатският долар задълбочава днешното си низходящо движение, след като Доналд Тръмп използва туитър, за да отправи директни обвинения към ЕС и Китай, че те манипулират техните валути.

"Китай, Европейският съюз и други манипулират техните валути и лихви като ги понижават, докато САЩ увеличават лихвените проценти, докато доларите стават по-силни и по-силни с всеки изминал ден - отнемайки голямото ни конкурентно предимство. Както обикновено, няма равнопоставеност", написа американският президент.

"Съединените щати не трябва да бъдат наказвани заради това, че се справяме толкова добре. Затягането (бел. ред. повишаването на лихвите) сега вреди на всичко, което сме постигнали. САЩ трябва да имат право да възстановят това, което загубиха с оглед на незаконните валутни манипулация и на ЛОШИ търговски сделки", посочи Доналд Тръмп в обичайните си за това време на деня "туитър излияния".

Заклеймяването на ЕС и на Китай като валутни манипулатори задълбочи спада на щатския долар по време на петъчната търговия. Трябва да се има предвид, че понижението на долара стартира късно снощи след първата част на интервюто на Доналд Тръмп за телевизия CNBC.

Индексът на зелените пари спрямо останалите шест основни валути вече се понижава с 0,65% към тридневно дъно от 94,52 пункта, след като в четвъртък индексът удари едногодишен връх от 95,65 пункта.

                                                                                                                              Графика на индекса на долара

Снимка


Еврото вече поскъпва в рамките на деня с 0,56% обратно над 1,1700 долара, а британската лира - с 0,61% към 1,3110 долара, като в същото време щатската валута се понижава с 0,51% към 9-дневно дъно от 111,72 йени и с 0,45% към тридневно дъно от 0,9938 швейцарски франка.

Последната серия коментари на Доналд Тръмп могат да подновят притесненията, че Белия Дом ще започне да използва американската валута като допълнително оръжие в търговsката война с Китай и ЕС.

Поскъпването на еврото и на британската лира задълбочава допълнително и спада на акциите на европейските фондови борси, който вече беше факт след заплахата на Тръмп, че може да наложи мита върху целият китайски внос в САЩ, който през миналата година беше за около 505 млрд. долара.

Към края на петъчната търговия на стария континент, общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,6%, германският индекс DAX30 се срива с 1,54%, френският CAC40 - с 0,95% и британският FTSE100 - с 0,45%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!