Камен бряг с Десета лятна приключенска фотоакадемия и Четвърти фестивал „Джаз на село“

Юри Чарийски
Снимка: Радио Добруджа

Това изключително будителско начинание на живеещия във Виена фотограф Юри Чарийски – Приключенската фотоакадения и следващият я веднага след приключването ѝ джаз фестивал (основан съвсем спонтанно преди четири години, съвместно с братя Владигерови) – е част от общия възход на Северното Черноморие, който забелязваме през последните години (наред със събития като Уърлд-мюзик и Арт-форума „Без граници“ в Балчик, като литературните понеделници на Емил Басат в Шабла и т.н.)… Или може би „възход“ звучи малко помпозно и соц? Добре, нека да не е възход, а просто напомняне, че тази част на България, неунищожена още от строителството на комплекси (може би поради климата си, или поради чепатостта на бреговата ивица) е идеалното място за среща на отдиха и тия туризъм с високата култура, любопитството, приключението, знанието (и жаждата за него), изобретателността… Фотоакадемията започва утре (на 21 юли) и ето какво разказва за нея създателят ѝ в интервю за програма „Христо Ботев“:

Александър Даниел, Аюуне Суле и Росен Захариев (отляво надясно).  Снимка: „БигБанда“

С Юри Чарийски аз лично се познавам от първия международен фестивал „Срещу течението“ (2007), организиран от живеещата в Белгия българска документалистка Златина Русева на кораб по Дунава (от Видин до Пасау). Във фестивала „Срещу течението“ участваха музиканти като Борис Ковач, Енвер Измайлов, Иво Папазов, Жил Апап, „Виртуозите“, Теодосий Спасов, Золтан Лантош, Винце Олах и др., а Юри беше част от единия от трите операторски екипа, работещи със Златина Русева по заснемането на филма „Срещу течението“).
Аюуне Суле (вляво) и Теодосий Спасов. Снимка: „Аларма Пънк Джаз“

Фестивалът „Джаз на село“ в Камен бряг (тази година на 28 и 29 юли) ще бъде открит от едно специално трио, продуцентски сформирано от „Аларма Пънк Джаз“ в част на нашата си 10-годишнина – Аюуне Суле от Гана (традиционна ганайска китара колого) с Росен Захариев (тромпети, флюгелхорни, перкусии, електроника) и Александър Даниел (барабани). Следват (пак на 28 юли) „Велтшмерц“, или поименно Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров (със специален гост Стоян Янкулов), а на 29 юли в главната роля е триото на Теодосий Спасов. Тази година братя Владигерови, съоснователите на „Джаз на село“ няма да могат да участват поради друг ангажимент през няколко граници, но пък само няколко дни след фестивала отново ще са наоколо…
Заповядайте и вие, ще се видим там!

Още от категорията

„Той беше човек на виталния дух“

С концерт в СБК тази вечер ще бъде почетена 90-годишнината на проф. Александър Танев (1928 – 1996), точно на рождения му ден. В програмата са включени негови камерни творби в изпълнение на млади инструменталисти, както и песни от композитора в изпълнение на Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров. Проф. Александър Танев..

публикувано на 23.10.18 в 11:00
Джони Холидей

Рекордни продажби на посмъртния албум на Джони Холидей

От посмъртния албум на Джони Холидей "Mon pays c'est l'amour" са продадени 631 473 копия от излизането му в петък, сочат данни на "Уорнър мюзик Франция", цитирани от Франс прес. "Става въпрос за исторически продажби", заяви ръководителят на "Уорнър мюзик Франция" Тиери Шасан, цитиран от БТА.  "Те свидетелстват, че дискът "Mon pays c'est..

публикувано на 23.10.18 в 10:26

Успешен гастрол на Старозагорската опера на сцената на националния ни оперен театър

Трупата на Старозагорската опера гостува на сцената на Софийската национална опера и балет със свои избрани продукции - мюзикъла за деца „Машина на времето“ и балетите „Нестинарка“ , „Делвата“ и „Фантастичното дюкянче“ . Тези спектакли са сред най-новите и много успешни постановки на театъра. На 17-и октомври балетът на..

публикувано на 22.10.18 в 17:47
Камелия Тодорова

Искреност и красота, облечени в музика

В началото на юли Камелия Тодорова ни подари песента „Красив спомен“. Музиката и текстът са на талантливата Рейчъл Роу – дъщеря на великолепната дама на българската сцена. Искреност и красота, облечени в музика - беше първото ми впечатление от новото послание, а нашият колега – композиторът Кристиян Бояджиев обобщи и даде най-точното описание:..

публикувано на 22.10.18 в 16:49
Михаил Белчев

Родства по избор в песенната лирика

Това е необичайно и много специално издание на „Часът на думите“. Гост в студиото е един от големите ни майстори на песенна поезия – Михаил Белчев. Ситуацията е усложнена, тъй като той гостува в предаването на своята съпруга – Кристина. Тя съумява да мине по опънатото въже и да запази баланса между лично и професионално. Повод за разговора в студио е..

публикувано на 22.10.18 в 10:25

Фолклор и композиторско творчество

На международния фестивал за съвременна клавирна музика прекрасният арменски пианист Хайк Меликян изпълни – в рамките на разнообразна стилистично програма – две творби от арменски композитори: Соната – посвещение на Комитас от Арутюн Делалян и Шест картини от Арно Бабаджанян. Тези творби, разделени във времето от почти 20 години, са уникален..

публикувано на 22.10.18 в 10:15

Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.  Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена  тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума . Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата..

публикувано на 22.10.18 в 06:44