Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едуард Олдън: Тръмп няма да се откаже от нови мита върху вноса на европейски автомобили

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп няма да се откаже от въвеждането на нови мита върху вноса на европейски автомобили дори и след срещата му с председателя на ЕК Жан Клод-Юнкер следващата седмица. Това прогнозира Едуард Олдън от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Съвет за международни отношения в интервю за "Хоризонт".

"Не съм сигурен, но мисля, че тя ще има неокончателен и неубедителен резултат. Най-вероятно Юнкер ще предложи нови преговори под някаква форма, но Съединените щати искат бързи действия. Не съм сигурен, че Юнкер ще бъде в позиция да предложи премахване на 10-процентното европейско мито върху американските автомобили, за да поиска нещо в замяна. Аз все пак съм окуражен, защото има воля от страна на Европейския съюз да се водят преговори и да се направят компромиси. Въпреки това не очаквам конкретен резултат от срещата във Вашингтон ", каза той.

Най-голямото оплакване на президента Тръмп е, че Европейският съюз продава много повече неща на Съединените щати, отколкото купува от тях, каза още Олдън.

„За търговския дефицит има много причини, но те не се свързани единствено с търговската политика. Той се фокусира изключително много върху факта, че има европейска тарифа върху вноса на американски автомобили, която е десет процента. За сметка на това Съединените щати в момента облагат европейския внос на автомобили само с 2,5 на сто. Разликата е доста голяма, но трябва да кажем, че има разлика и по отношение на камионите. Съединените щати облагат вноса на европейски камиони с 25 на сто. Президентът Тръмп се притеснява също така и върху европейките ограничения на някои селскостопански продукти. Те са факт заради разликата в регулациите, но това не е чак толкова голям проблем. Ето защо и оплакванията не са толкова големи за разлика от тези при търговията с Китай, който има изключително много нелоялни практики“. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 




 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна