Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Желев: Българската икономика ще спечели от споразумението за свободна търговия на ЕС и Япония

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и Япония сключиха споразумение за свободна търговия, което предвижда премахване на повечето мита между тях.

С определения като един от най-мащабните икономически документи, подписвани някога от ЕС, се планира създаване на зона за свободна търговия, която ще обхваща 1/3 от БВП на света. Очакванията са, след влизането на документа в сила през 2019 година, да отпаднат мита, плащани от европейски компании, които изнасят за Япония, както и редица административни и правни пречки, които бизнесът среща към момента.

Освен Споразумението за икономическо партньорство, Токио и Брюксел постигнаха съгласие за реципрочна защита на данните.

Според доц. Паскал Желев, преподавател по международни отношения  в УНСС, на фона на разрастващата се търговска война между САЩ и Китай, споразумението дава ясен сигнал, че „втората и четвъртата най-големи икономики в света стоят зад световната търговска система, дават отпор на протекционизма и такова споразумение за икономическо партньорство има важно стратегическо значение в подкрепа на световния икономически редна световната икономическа система, основа на правовия ред“.

Споразумението между ЕС и Япония е напълно реципрочно и дава възможност на бизнеса и на двете страни да се възползва от подобрения достъп до пазара, както на Япония, така и на ЕС, подчерта доц. Желев и допълни, че това споразумение ще доведе до печалби и за българската икономика.

„Печелившите сектори ще бъдат различни в двете страни, но за България като отворена икономика, ние знаем, че делът на износа на стоки и услуги в БВП надхвърля 66%, така че една отворена икономика като нашата също ще спечели от едно подобно споразумение. За съжаление Япония не е сред водещите търговски партньори на България, тя заема 18 място сред страните извън ЕС, но по определени позиции, премахването на митата, ще дадат добри възможности най-вече за българската хранително-вкусова промишленост, текстилната и обувната промишленост, където свалянето на митата ще даде добри експортни възможности за нашите производители.“

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Георги Марков с доц. Паскал Желев. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени