Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

76 години от разстрела на Никола Вапцаров

Граждани и общественици се събраха за паметната церемония на мемориала "Гарнизонно стрелбище" в столицата, където преди 76 години е разстрелян Никола Вапцаров. 

Разстрелът не съкруши гласа на поета,написа във фейсбук президентът Румен Радев. Държавният глава припомня как с  поезията си  Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята от името на малкия човек. А дошлите на възпоменанието казаха:


Той остава вечен с произведенията си“.


„Просто трябва да припомним и на поколенията за какво онези хора са си дали живота, без да мислят за собствената си изгода“.


„Вапцаров и неговите другари са сътворили история. Вапцаров с неговите стихове се чете в целия свят“.


„И сега повтаряме пак същите думи и пак жадуваме за нещо по-добро“.


„Стиховете на Никола Вапцаров ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне и че единствено делата ни могат да срутят барикадите на живота", се казва в слово на президента Румен Радев, прочетено по време на възпоменателното митиниг-поклонение.


Лидерът на БСП-София Калоян Парков заяви: "Българските антифашисти се бореха за по-добър живот, за по-справедлив свят. Тях ги разстрелваха, ликвидираха ги, смазваха ги и тази истина няма как да бъде заличена 76 години по-късно".


Организатори на възпоменанието са Българската социалистическа партия, Българският антифашистки съюз, обществени, патриотични и творчески организации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна