Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестото Лятно училище по занаяти ще се проведе в Орешак

Снимка: БГНЕС

Националното изложение на занаятите и приложните изкуства в троянското село Орешак организира в края на юли за шеста поредна година  Лятно училище по занаяти, което ще продължи от 23 до 28 юли. 

Освен до традиционните занаяти – грънчарство, тъкачество и дърворезба, тази година  участниците ще могат да се докоснат до магията на народните танци и рисуването с огън – пирографията, посочи директорът на изложението Иван Чакъров.

"Младите хора да се включат във всички фази на проучване, популяризиране и оживяване на богатото културно наследство на троянския край. Имаме декорация на керамични съдове. Ще пресъздадат тема от околностите на Орешак. Училището по занаяти е едно своеобразно училище по родолюбие. 

Целта ни е младите хора да усетят непосредствено духа на културните традиции на района, чрез характерните за троянския край занаяти.

Създавайки с ръцете си нещо самобитно и оригинално, младите майстори ще вдъхнат нов живот на богатото ни културно наследство".

Изработените по време на лятното училище по занаяти произведения ще бъдат експонирани в една от залите на Националното изложение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна