Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бодигард на Макрон отива на съд за побой над демонстранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бодигард на френския президент Еманюел Макрон е изправен пред съда, след като видеозаписи го уличиха в побой над демонстранти на 1 май. Случаят предизвика вълна от обществено недоволство във Франция.

Френският съд започна разследване срещу Александр Бенала, вече бившия служител по сигурността на Елисейския дворец, за насилие и вмешателство в служебни функции. На публикувани в медиите видеоматериали, бодигардът бе видян да бие двойка младежи по време на демонстрация на 1 май, преоблечен като полицай. Пред съда ще отговарят и трима служители на реда, предали незаконно видеозаписи на Бенала. 

В петък, Еманюел Макрон уволни бодигарда си, който отначало беше само временно отстранен, но въпреки това забелязан на различни охранителни мисии на последните празници във Франция. Бенала вече е бил уволняван от бивш френски министър, след като предизвикал катастрофа и се опитал да избяга.

Ключов свидетел пред съда е професионален фотограф, заснел сцените на насилието от дома си. Той твърди, че пострадалите младежи не са били агресивни.

Инцидентът постави в неловко положение президента Макрон, който тези дни не даде ясни отговори на многобройните въпроси на журналистите. Утре вътрешният министър Жерар Коломб ще бъде изслушан в парламента по случая.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени