Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър: Може да не платим "сметката за развода" при Брекзит без сделка за търговските отношения

Доминик Рааб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания може да откаже да плати т. нар. "сметка за развода с Европейския съюз" от 39 милиарда пуанда, ако се стигне до Брекзит без сделка за търговските отношения. Това заяви по Би Би Си новият министър за Брекзит Доминик Рааб. Той призна същевременно, че премиерът Тереза Мей все още се опитва да убеди всички членове на кабинета ѝ, че стратегията ѝ за напускане на Съюза е най-добрият възможен вариант.

Според социологическо допитване на YouGov за вестник "Сънди таймс" обаче, едва 10% от британците подкрепят новата стратегия на Мей, която предвижда запазване на близки търговски отношения с Европа. Едва 16% от британците смятат, че Мей се справя добре, а 34 на сто смятат, че оттеглилият се от правителството Борис Джонсън би се справил по-добре от нея.

38 на сто от британците биха гласували за нова дясна партия, подкрепяща Брекзит, а почти една четвърт - за крайнодясна антиимигрантска формация, каквато според "Сънди таймс" се готвят да основат популистът Найджъл Фарадж и бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп - Стив Банън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!