Eмисия новини
от 13.00 часа

Лидерът на турската „Добра партия“ Мерал Акшенер се оттегля от поста си

Мерал Акшенер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на турската опозиционна националистическа „Добра партия“ Мерал Акшенер подаде оставка. Така тя пое отговорност за оцененото като незадоволително представяне на формацията на извънредните президентски и парламентарни избори на 24 юни, на които Акшенер беше кандидат за държавен глава.

Мерал Акшенер заяви в Туитър, че свиква партиен конгрес, на който няма отново да бъде кандидат за лидер. Конгресът ще се проведе най-късно до един месец.

Ръководството на формацията в петък се събра на семинар за оценка на изборите и оттогава заседава в област Афионкарахисар. Турските медии съобщават за разгорещена дискусия, при която е била искана оставката на Акшенер, но имало и много гласове тя да остане начело на „Добра партия“.

Мерал Акшенер, която има опит като министър през 90-те години и депутат в последните няколко мандата, се отцепи от Партията на националистическото действие и основа „Добра партия“.

На предсрочните парламентарни избори партията се яви в коалиция с опозиционната Народнорепубликанска и с проислямската Партия на щастието.

Самостоятелно „Добра партия“ получи почти 10%. На президентския вот обаче Акшенер завърши четвърта със 7,33% от гласовете.

Още от