Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2000 дyши cе включиха в годишното преплуване на Босфора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 2400 души се включиха в традиционното преплуване на Босфора, което се проведе вчера в Истанбул за 30-и пъти. Това е единственото в света плувно състезание между два континента.

В състезанието се включиха плувци от 55 страни, които плуваха дистанцията от 6,5 в открити води от Канлъджа на азиатския до парка Куручешме на европейския бряг.

Почти двойно повече хора от допуснатите са кандидатствали да се включат в надпреварата, като квотата за чужденци се е запълнила за броени минути след началото на регистрацията през януари, похвалиха се организаторите от Турския олимпийски комитет. Голям интерес към спортното събитие има от Русия и Украйна.

Сред мъжете първи завърши Догукан Улач от непризнатата Севернокипърска турска република, който финишира за 46 минути и 58 секунди. Първа между дамите се класира туркинята Хилал Зейнеп Сарач, която покри дистанцията за 50 минути и 30 секунди.

Наградите бяха раздадени от министъра на спорта на Турция, в присъствието на ​валията на Истанбул, кмета на града и президента на местния Олимпийски комитет. На състезанието присъстваха и легендарният лекоатлет Сергей Бубка и рекордьорката по плуване от Олимпийски игри от Зимбабве Кърсти Ковънтри.

По време на съревнованието Босфорът беше затворен за корабоплаване, а за плувците бяха осигурени катери със спасители заради коварните течения в протока.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна