Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Американското киберкомандване създаде специална работна група за противодействие на Русия в киберпространството, пише Известия. Ведомости цитира директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс, който вижда руска заплаха най-вече в използване на социалните мрежи и други средства за влияние с цел разцепление на обществото и политическите среди.

Сърбия продава и подарява оръжие на африкански държави, за да не признават те независимостта на Косово. Тази позиция на външното министерство в Прищина цитира "Данас". Същевременно според австрийският външен министър Карин Кнайсъл, интервюирана от Вечерне новости, няма причини Белград и Прищина да не обърнат нова страница в отношенията си, щом това са могли да направят вековните врагове Франция и Германия.

"Защо няма кандидати за ръководството на Националната дирекция за борба с корупцията?", пита в заглавие румънският Адевърул, тъй като днес е последният ден за записване на кандидати за поста, овакантен след отстраняването на Лаура Кьовеши на 9 юли. Според специалисти причината се крие в това, че вече никой не може да гарантира независимостта на антикорупционната агенция в северната ни съседка от политиците.

Заплахите на американския президент Доналд Тръмп към Иран са тема за западните издания. "Никога, никога не заплашвайте САЩ отново или ще изживеете последици, познати на малко хора в историята до момента", цитира Гардиън съобщение на Тръмп в "Туитър". Ню Йорк Таймс изтъква, че Тръмп миналото лято отправяше сходни заплахи към Северна Корея, с чийто лидер Ким Чен Ун в крайна сметка започна диалог.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна