Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившата топлоцентрала на НДК ще се превърне в сцена на независими артисти

БНР Новини

Една изоставена промишлена сграда в центъра на града, престоявала години наред под сянката на изкуствени хълмове, скоро ще възкръсне за нов живот благодарение на инициативата на независими артисти и Столичната община.

Снимка

Някогашната топлоцентрала на НДК, скрита сред три възвишения и ромоляща река в горичката зад музея “Земята и хората”, отдавна е останала без плът. Само изтърбушените й останки, тук-таме нашарени със спрей, навяват бегли спомени за сграда, изпълнена някога с живот. Група независими артисти обаче се заемат със задачата да превърнат руините в своя сцена за експериментални изяви в духа на съвременното изкуство и споделят идеята си с общината. Следва международен конкурс с 61 участници и избор на проект. Печелят младите архитекти Антон Колев и Мариана Сърбова, които до момента са работили в Бургас.

Снимка




СнимкаБившата топлоцентрала на НДК беше предложена през 2014 г. от самите независими артисти – разказва Малина Едрева, председател на комисията по образование и култура в Столичната община. – От години търсим решения как изоставени общински сгради, които някога са били промишлени, да бъдат върнати на града с помощта на културни проекти. По този повод възникна и идеята бившата топлоцентрала да се превърне в център за съвременно изкуство – още повече че на града ни липсват подобни пространства, в които артистите от свободната сцена да могат да представят проектите си заедно със свои чуждестранни колеги. А също и да експериментират по примера на това, което познаваме в Берлин и други европейски столици.

Снимка

Една от идеите за бъдещия център за съвременни изкуства е той да прелива хармонично в естествената му природната среда – не просто поредната абстрактна сграда с неясна цел, а място за естетическа наслада, развлечение и срещи, включително под открито небе.

Това пространство, което е част от Южния парк, дава големи възможности за жителите и гостите на града както за организирането на културни събития, така и за почивка и срещи с приятели – казва още Малина Едрева. – Обикновено центровете за съвременно изкуство са отворени предимно към визуалните артисти, докато бившата топлоцентрала ще интегрира различните видове изкуства. Затова и повечето пространства ще бъдат гъвкави за трансформиране – например голямата зала с 350 места в рамките на един час ще може да се преобразува от сцена за театър в изложбена площ, за целите на някакъв форум или да се изпразни и публиката да стои на крака. Освен това на втория етаж ще има още една зала за 150 души, предназначена за сценични изкуства, както и малки концертни пространства, ателиета за работа с деца и център за различни събирания.

Снимка

През тази година трябва да започнат строителните дейности, а до края на следващата топлоцентралата да бъде реконструирана и превърната в действаща сцена на артисти от всички видове изкуства. Освен още една възможност за изява на свободните български и чуждестранни творци, целта е Центърът за съвременни изкуства да стане и туристически обект с международно значение.

Снимка

Това не е единствената общинска сграда, която чрез обновление ще получи нови функции, но истината е, че след приватизацията изоставените халета в столицата са нищожен брой. Подобно място е например подземието на бившия мавзолей, предоставено за филиал на Софийската градска художествена галерия. Площадката му пък ще се използва за съвременно изкуство в градската среда, на която различни артисти ще представят инсталации.

Снимки: toplocentralata.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна