Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на САЩ и Иран влязоха в словесен дуел

Доналд Тръмп предупреди Хасан Рохани с тежки последствия, ако Иран продължи да заплашва САЩ с „майката на всички войни“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отвърна на заядливите коментари на иранския президент Хасан Рохани, като го предупреди с „последствия“, докато САЩ изглежда засилват кампанията си срещу ислямската република, предаде АФП.

„Никога не заплашвайте отново САЩ, или ще понесете последствия, от каквито малцина в историята са страдали преди“, написа Тръмп в Туитър в директно послание към Рохани.

В неделя иранският президент предупреди президента на САЩ „да не дърпа лъва за опашката“, като посочи, че конфликт с Иран ще бъде „майка на всички войни“.

Президентът на САЩ написа посланието си в Туитър с главни букви и продължи: „Ние вече не сме страна, която ще търпи вашите побъркани думи за насилие и смърт. Внимавайте!“.

„Изявленията на Тръмп срещу Иран са психологическа война. Той не е в състояние да действа срещу Иран“, коментира ген. Голамхосейн Гейбпарвар, който оглавява милициите „Басидж“ в Иранската революционна гвардия. Страхуващите се от тази луда президентска психологическа война трябва да знаят, че Америка няма да се задоволи с нищо по-малко от нашето унищожение“, добави той, цитиран от полуофициалната агенция ИСНА.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче приветства „твърдата позиция“ на САЩ към Иран. „Искам да приветствам твърдата позиция, изразена вчера от президента Тръмп и държавния секретар Помпейо срещу агресията на иранския режим“ заяви Нетаняху на среща на правителството.

Коментарите на Тръмп в Туитър късно в неделя последваха голяма реч на държавния секретар Майк Помпейо пред иранската диаспора в Калифорния, в която той заяви, че Вашингтон не се страхува да наложи санкции на най-висшите лидери на „кошмарния“ ирански режим.

Помпейо окачестви иранския президент Хасан Рохани и външния министър Мохамад Джавад Зариф като „излъскани лица, служещи като фасада за извършваното от аятоласите международно ограбване чрез злоупотреба с доверие“.

В реч в президентската библиотека „Роналд Рейгън“ в Сими Вали, Калифорния, той заяви, че Иран „е управляван от нещо, което по-скоро прилича на мафия, отколкото на правителство“. Той определи иранските аятоласи като „лицемерни свети мъже“, които „изглежда се интересуват повече от богатствата, отколкото от религията“.

По-рано тази година Тръмп изтегли САЩ от споразумението на великите сили с Техеран от 2015 г., с което Иран приема да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяна на санкции.

Помпейо припомни, че през януари САЩ са наложили санкции на шефа на иранското правосъдие Садек Лариджани и не се боят да включат други висши представители в списъка. Той припомни, че САЩ искат всички страни да ограничат вноса на ирански петрол „възможно най-близко до нулата“ до 4 ноември, или могат да попаднат под US санкции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна