Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брендо е издирван с европейска заповед за арест

| обновено на 23.07.18 в 13:43
Евелин Банев
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура съобщи днес, че е издадена европейска заповед за арест на Евелин Банев - Брендо във връзка с привеждане в изпълнение на постановената спрямо него осъдителна присъда от 6 години „лишаване от свобода“.

Че Банев не е намерен на адреса си, стана ясно седмица след влизане в силата на присъдата му, а тя е, че от октомври 2002 до май 2005  година на територията на България, Великобритания, Ирландия, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия, участвал в организирана престъпна група за финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити от наркотрафик. След произнасянето на ВКС, прокуратурата е разпоредила незабавното му отвеждане в затвора, но след като не го е открила на известните му адреси, го е обявила последователно за местно, общодържавно и международно издирване.

Брендо се издирва от Интерпол и във връзка с присъдите му за наркотрафик - 20 години, постановени от италиански съд по т.нар. дело "Кокаинови крале", както и 10 години, постановени от румънски съд.

Делото у нас се точи от години. Първата присъда на Банев и останалите от групата беше осъдителна. Последва оправдателна. ВКС върна делото на САС, който осъди част от подсъдимите. Последвалата присъда беше потвърдена от втория състав на последната съдебна инстанция. Според запознати Брендо е в чужбина, въпреки че има забрана да напуска страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна