Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на петрола с над 1% след отправеното от Тръмп предупреждение към президента на Иран

В началото на седмицата основните петролни фючърси поскъпват с над 1% на фона на растящо геополитическо напрежение след разменени през уикенда заплахи между президентите на САЩ и Иран.

В туитър съобщение Доналд Тръмп предупреди иранския президент Хасан Рохани никога повече да не заплашва САЩ. "Никога повече не заплашвайте САЩ или ще понесете последствия, каквито малцина са понасяли в историята. Ние вече не сме страна, която подкрепя побърканите ви думи за насилие и смърт. Внимавайте!", написа американският президент. Повод за тази директна заплаха даде по-ранно изявление на иранския президент, цитирано от Ройтерс, в което Рохани заяви буквално: "Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката, защото само ще съжалявате", добавяйки, че евентуална война с Иран ще е "майката на всички войни".

Размяната на заплахи предизвиква повишаване на напрежението на петролните пазари, което е в сила след решението на САЩ по-рано през годината да се оттегли от международното споразумение относно иранската ядрена програма и да поднови икономическите санкци спрямо Техеран.

Междувременно иранският върховен водач аятолах Али Хаменей подкрепи предложението на президента Хасан Рохани, че Иран може да блокира превозите на петрол през Персийския залив, ако бъде блокиран иранският износ.

Септемврийските фючърси на петрола сорт брент поскъпват в понеделник с 1,6% обратно над нивото от 74,00 долара за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол нарастват с 1,27% над нивото от 69,00 долара за барел.

По-солидният ръст на фючърсите на петрола сорт брент се дължи и на новина за 24-часова стачка на 40 работници на три платформи за нефт и газ в британското Северно море. Спорът би трябвало да ограничи газовите притоци към сушата, но в същото време наличните складови запаси се очаква да смекчат негативното влияние от всяко едно прекъсване на доставките.

Подкрепа за това възходящо движение оказва и слабостта на щатския долара спрямо останалите основни валути в резултат на "туитър атаки" на Доналд Тръмп от края на предходната седмица, посредством които президентът на САЩ отправи директни обвинения към ЕС и Китай, че манипулират техните валути. В същото време в интервю за CNBC той изрази недоволство от неотдавнашното засилване на долара, обвинявайки за това политика на Фед на устойчиво повишаване на американските лихвени ставки. С оглед на факта, че основните петролни фючърси се търгуват в долари, отслабването на зелените пари към двуседмични дъна допринася за тяхното поскъпване и обратното - всяко едно по-сериозно засилване на долара води до известно понижение на цените на петрола, тъй като черното злато се оскъпява за потребителите, чиито валути са други.

В края на петъчната търговия компанията за петролни услуги Baker Hughes пък представи данни, според които броят на функциониращите петролни кладенци в САЩ е намалял през последната седмица с пет до 858 броя.

Днешното поскъпване на петрола е факт въпреки засилващите се притеснения, че ескалиращите търговски търкания между САЩ и останалия свят биха навредили на глобалния икономически растеж и респективно на енергийното потребление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени