Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият демо запис на Дейвид Боуи на търг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият вокален демо запис на Дейвид Боуи от 1963 година ще бъде предложен на търг две десетилетия след като бил открит в кошница за хляб от барабаниста на бившата му група "Конрадс" Дейвид Хадфийлд, съобщи Контактмюзик. Очаква се за лота да бъдат платени 10 000 британски лири, допълва БТА.

Легендарният музикант, който умря от рак през януари 2016 г., направил демо запис на песента "I Never Dreamed" заедно с първата си банда "Конрадс". Включващият вокалите на 16-годишния Боуи запис бил отхвърлен от звукозаписната компания "Дека рекърдс". Малко по-късно Боуи напуснал бандата, изтъквайки творчески разногласия и получил признание като соло изпълнител с излизането на сингъла му "Space Oddity".

Хадфийлд продава демо записа заедно с други уникални вещи. Той ги открил в гаража си през 90-те години на миналия век.

По онова време Боуи бил саксофонист на "Конрадс". "I Never Dreamed" е първата песен, включваща вокалите му. Тя осигурила на бандата прослушване в "Дека рекърдс".

"Дейвид не смяташе да става певец по онова време - сърцето и умът му бяха фокусирани върху желанието да бъде световноизвестен саксофонист. Агентът ни Ерик Ийстън, който бе мениджър също на "Ролинг стоунс", поиска от нас да направим демо запис. Направихме го и това ни гарантира прослушване в "Дека рекърдс", уточни Хадфийлд.

Търгът ще се състои през септември в Нютън ле Уилоус, графство Мърсисайд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени