Eмисия новини
от 22.00 часа

Бедствено положение в Тетевенско след пороя, един човек загина

Свлачище застрашава да помете две къщи в смолянското село Давидково

| обновено на 24.07.18 в 15:39
2
Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено в цялата община Тетевен заради последствията от проливните дъждове. Това съобщи за БНР областният управител на Ловеч Георги Терзийски, който е на място в едно от най-засегнатите от бедствието села - Градежница. Бедствието отне живота на един човек. Кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева уточни, че най-вероятно става дума за удавяне.

Според синоптични данни в района са паднали 99 литра на квадратен метър. Сериозна е и ситуацията в Глогово. Заради паднал железобетонен мост са откъснати три махали, в които живеят около 300 човека. Прави се организация за снабдяване на бедстващите с хранителни продукти и евентуално оказване на медицинска помощ. Търсят се варианти за осигуряване на алтернативен достъп до района с АТВ-мотори и коне, допълни Терзийски. Проблеми има и в селата Гложене и Черни вит, където има свлачища и наводнени пътища.

"Най-тежко пострадали са селата Глогово и Градежница, където има наводнени къщи, прекъснати телефонни връзки и разрушени мостове", заяви за "Хоризонт" Георги Терзийски:

"Имаме махала - "Елов дол" и "Трите могили", които имат скъсан мост и нямаме достъп с автомобили до тях. И други махали  - "Равнище" и "Къдре", които също имат един стар, много хубав мост беше, порути се и нямаме достъп с техника до тези махали. В момента има само мост от дърво - на единя е оправен, а утре ще оправим и другия, за преминаване само на пешеходци. Утре комисия, която ще бъде от общината и областта, какво ще решат - не мога да кажа. Хубавото е, че няма такива хора, които да са на диализа. За храна, за ежедневие – пешком. Те така и са си свикнали, между другото.

В Гложене и в Голям Извор също има поражения от наводненията. Има залети пътища. Ситуацията е тежка. Засега нямаме информация за пострадали хора на територията на цялата област".

300 души в три махали на Глогово са откъснати заради срутен мост, а пътят между двете села Глогово и Градежница е подкопан на няколко места, уточни Бояджиева:

"Взели сме спешни мерки за доставяне на хранителни продукти. Цяла сутрин отводняват къщи, тъй като има над 20 наводнени къщи  в село Градежница. Има и големи поражения на инфраструктурата. Най-спешната ни нужда е от верижна техника,  която вече подсигуряваме -  да влезе в Градежница и където има разливане на реката да могат да се направят временни диги, които да спрат водите".

По-рано стана ясно, че комисия от община Баните днес ще направи оглед на нанесените щети след обилната градушка, която вчера унищожи напълно селскостопанската продукция в няколко села на смолянската община. Огромно свлачище застрашава да помете две къщи в село Давидково.

"Засегнати са Давидково, Треве и Гълъбово, разчистихме пътищата, които бяха затворени: Давидково - Стърница, вторичните мрежи в Давидково и Гълъбово. За две къщи има риск и голяма опасност, след като свлачището пое по неговия път, така че от днеска ще опитаме да приложим укрепителни мероприятия. Опасно е положението и в Гълъбово. Има унищожена на сто процента селскостопанска продукция", заяви по-рано кметът на община Баните Милен Белчев.

Най-засегнати от пороя и градушката са къщите на семейство Делиеви и баба Станка след голямо активизирано свлачище, каза кметът на Давидково Севда Чолакова.

"Те са на една улица, която пътят води за село Стърница, в края на Давидково. Живеят едно семейство и една самотна жена. Между двете къщи е свлачището. Голям късмет е, че не е повлякло една от двете къщи. Три ореха са изкоренени. Единият от тях е заклещен в едната къща. Изкоренени са няколко овошки. Стресирани сме и ние, и стопаните. Нацепени дърва - всичко е изхвърлено от къщата, пометено, и е засипана къщата под пътя, която също трябва да я отворим, защото иначе има опасност под натиска да не се срути“.

"Такъв грохот не бяхме виждали и чували. Това бе нещо ужасно. Всичко е затрупано. Нямам застраховка на къщата. С 200 лева пенсия какво да имам", сподели Веска Делиева, чиято къща е най-пострадала.

Чолакова заяви, че на този етап все още не може да се прецени дали ще се наложи евакуация.

"Днес пак ще направим оглед. Достъпът до самотната жена откъм улицата е прекъснат. Добре, че има пътечка от другата страна на имота. Видяхме жената, беше много стресирана. Другото семейство също. Приземният им етаж е пълен с вода".

Къмпинг "Арапя" в община Царево се е наводнил след проливните дъждове тази сутрин. Водата там вече се оттича, а от Община Царево са изпратили екип на място, който да съдейства.

В Бургас силната буря нанесе материални щети, но опасност за населението няма, язовирите се следят денонощно.

Днес се очакват още валежи, но са взети всички превантивни мерки, за да не се допусне наводнение. Почистени са речните корита в Бургас. Вследствие на бурята от снощи обаче са били запушени 10 шахти, паднали са много клони и дървета в града. Само за 10 минути в Бургас са паднали 14 литра на квадратен метър, посочи Галина Байчева - началник отдел "Управление при кризи, обществен ред и сигурност".

"Можете ли да си представите за такъв кратък период от време, за 10 минути, да се излее такова огромно количество дъжд. Няма как водата да се оттече толкова бързо. После, в съчетание с вятъра, който в 17.55 ч. изведнъж става 10-10,8 метра в секунда. След това има пориви до 90 километра в час и в съчетание с рязката промяна в посоката на вятъра, се стига до падането на много клони".

Няма повишение в нивата на язовирите. Преливниците са в добро състояние, а опасност за населението няма, категорична е Байчева.

Наводнен е участък по пътя между Български извор и Сопот, съобщиха от АПИ. Шофьорите са предупредени да се движат с повишено внимание. По пътя Тетевен – Ябланица, в района на Гложене, движението е в една лента поради свличане на земни маси и камъни на пътното платно.

Оранжев код за проливен дъжд, гръмотевични бури и градушки е обявен за 11 области на страната. Това са Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Габрово, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Сливен и Бургас. За останалата част от страната е в сила жълт код с изключение на областите Видин, Перник и Кюстендил.

През следващите дни се очаква повишение на речните нива в цялата страна, предупреждават синоптиците от БАН.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с кмета на Тетевен Мадлена Бояджиева.


Галерия

Още от

Най-четени