Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Порожанов на заседание на координационния щаб:

Оградата по границата с Румъния, която ще ограничи риска от чумата по свинете, готова до броени дни

| обновено на 24.07.18 в 16:11
3
Снимка: БГНЕС

Затягат се мерките по границата ни с Румъния заради опасността от разпространение на болестта "Африканска чума" по свинете. Над 400 са вече огнищата на зараза в северната ни съседка, а най-близките са само на 60 км от Силистра.

В три участъка от сухопътната българо-румънска граница започва изграждането на предпазна ограда, съобщи в Силистра земеделският министър Румен Порожанов, който участва в заседанието на местния координационен щаб. Оградата ще защитава 133 000 метра граница. Целта е тя да ограничи преминаването на диви свине на наша територия.

Четириредовата телена ограда трябва да е готова в близките 10 дни, обяви Порожанов.

"В северната ни съседка епизоотичната обстановка е сериозно влошена, затова съоръжението трябва да бъде изградено бързо и на максимално ниска цена", подчерта земеделският министър:

"Първоначално смятахме да бъде електропастир, обаче не е сериозно препятствие за по-силните животни, които биха се засилили да го преминат. В момента сме се спрели на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. То ще се възложи от трите регионални дирекции, така че аз очаквам да бъде в едни много разумни цени и параметри".

На граничния контролен пункт в Силистра вече работи дезинфекционна площадка. Извършват се проверки на автомобилите и на личния багаж на пътниците. Хранителните продукти за лична консумация, внасяни в България, се конфискуват. Два пъти дневно се дезинфекцират и стоянките за паркиране на автомобили в района на пункта. В общините в района ще бъдат осигурени сгради за изолатори на конфискувани животни, превозвани нерегламентирано.

Забранено е и брането на трюфели.

Порожанов препоръча на хората от близо 620-те домакинства, които отглеждат прасета в личните си стопанства в Силистренско:

"Нашата препоръка от хората, тъй като те са без биосигурност и много лесно може да стигне заразата до тях,  е да изконсумират тези животни. Има вече разбиране. Вече над 10% от тях са предприели тази мярка".

Около големите свинекомплекси в района ще бъде осигурена 10-километрова зона за биосигурност. На утрешното заседание на Министерския съвет Румен Порожанов ще предложи да бъде ограничен груповият лов на диви свине у нас. 

Срещу африканската чума по свинете няма ваксина, поясни изпълнителният директор на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев по време на заседанието на областния координационен щаб и призова хората да правят разлика между обикновената чума по животните и африканската чума по свинете, която е в пъти по опасна.

"Няма ваксина за африканска чума. Няма защо въобще да се спекулира на тази тема".

Досега у нас никога не е регистрирана африканска чума по свинете. Най-сигурната защита е заразата да не се допуска на територията на страната.

"Направили сме програма затова да можем сега и веднага, ако се открие проба да разберем къде е, да си направим ограничителни зони. Въпросът е хората пак да дойдат. Тук няма да има друг изход, освен умиране на прасетата".

Ветеринарните власти призовават гражданите да бъдат бдителни и веднага да сигнализират, ако открият мъртви животни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия