Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международни авиолинии подадоха жалби до ЕК заради стачките във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата на международните авиолинии (IAG), Ryanair, EasyJet и Wizz Air подаде жалби до Европейската комисия срещу Франция, тъй като стачките на френския контрол на въздушния трафик ограничават основния принцип на свободата на движение в рамките на Европейския съюз. 

Авиокомпаниите не оспорват правото да се стачкува, но смятат, че Франция нарушава законите на Евросъюза, като не позволява извършването на полети над страната по време на стачка. На пътниците на борда на прелитащите полети се отказва тяхно фундаментално право - да пътуват свободно между държавите членки, които не са засегнати от стачни действия. 

През 2018 г. стачките на френските авиодиспечери са се увеличили с 300% спрямо 2017 г. Миналия месец френският сенат потвърди, че Франция е отговорна за 33% от закъсненията на полетите в Европа. Съгласно становището на Сената правото на стачка трябва да бъде балансирано спрямо задължението за предоставяне на обществени услуги.

Според Евроконтрол от началото на тази година до месец юни над 16 000 полета са били забавени в резултат на стачните действия на органите за контрол на въздушното движение, което е засегнало над 2 милиона пътници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!