Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП призова мнозинството в НС да подкрепи ветото на Радев върху закона за приватизацията

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП призова депутатите от мнозинството да подкрепят ветото на президента върху Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова се обяви срещу подготвяните от ГЕРБ нови поправки в закона:

„Ние ги призоваваме и всички заедно да гласуваме ветото и с това да се приключи с тази позорна страница в историята на българския парламент, защото, каквото и да се опитват сега да правят, ясно е, патриотите като вносители, а ГЕРБ и ДПС като поддръжници на този закон, проиграха за пореден път темата „Справедливост" и направиха услуга на определени икономически кръгове“.

Ако законопроектът не бъде разгледан до лятната ваканция на Народното събрание, социалистите ще поискат извънредно заседание през август. Ако пък се стигне до отхвърляне на ветото, БСП ще сезира Конституционния съд.

Корнелия Нинова се обяви и срещу евентуални нови поправки на закона, които въвеждат облекчения върху приватизационни сделки.

Социалистите внасят сигнал до главния прокурор за извършени престъпления и нарушение на човешки прави при избиване на животни в Ямболско: „Продължаваме да твърдим, че действията на управляващите в засегнатите райони, поне в началото, бяха незаконни и затова трябва да се носи отговорност“. Въпросът за правата на засегнатите ще бъде поставен и пред европейски институции, посочи Корнелия Нинова. Тя отрече да е участвала в „пълзящ държавен преврат“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна