Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР обсъжда нови правила за търговия с електрическа енергия

Иван Иванов: „Топлофикация – София“ не може да извинява натрупаните си задължения към „Булгаргаз“ с ценовите решения на комисията

| обновено на 25.07.18 в 12:04
Снимка: БГНЕС


Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че „Топлофикация – София“ не може да извинява натрупаните си задължения към „Булгаргаз“ с ценовите решения на комисията, тъй като за последния отоплителен сезон сумарно цената на газа не се е променила.
     

Миналата седмица стана ясно, че топлофикационното дружество е натрупало нов дълг от около 100 милиона лева към доставчика си. Като една от основните причини от Столичната община, която е принципал на топлофикацията, посочиха цените, които е определил регулаторът - нещо, с което не се съгласи Иван Иванов.

"Съгласно решенията на комисията, в рамките на цялата ценова година от 1 юли миналата година, до 30 юни тази година, през което време ние не сме променяли цената на топлинната енергия, общо няма резултатно изменение на цената на природния газ. „Булгаргаз“ е в правото си да си потърси изплащане на задълженията“.

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда новите правила за търговия с електрическа енергия. Промяната се налага, тъй като от началото на месеца всички производители с мощност над 4 мегавата инсталирана мощност продават тока си на енергийната борса.

Целта на промените е да се създадат ясни правила за реалното участие на енергийните предприятия на свободния пазар. Същевременно те би трябвало да прекратят в значителна степен възможността за злоупотреби и да даде сигурност на участниците на пазара.

Една част от промените е свързана и с новите отговорности, с които бе натоварен Фондът за сигурност на електроенергийната система. Той, освен че ще събира таксата "задължение към обществото" и ще изплаща премиите на ВЕИ производителите и когенерациите, ще може да поиска от Електроенергийния системен оператор от пазара да бъде отстранен некоректен търговец или производител на електроенергия. Предвижда се и възможността нов доставчик на ток да може да развали договора си с клиент, ако това бъде поискано от предишния му снабдител заради неизплатени задължения.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени