Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЖ - България се противопостави на заплахите срещу журналисти

aej

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) разпространи позиция, в която категорично се противопоставя на заплахите срещу журналисти заради  въпросите, които задават като част от работата си.

Поводи за реакцията са публикации във вестниците “Телеграф” и “Монитор”, в които се отправя призив телевизия bTV да бъде “прочистена” от журналисти като Светослав Иванов".

"Ако известни лица от национални телевизии могат да бъдат подлагани на публичен натиск, то със сигурност професионалистите, които работят в по-малки медии в цялата страна, са в още по-тежка ситуация“, се казва в позицията на организацията. 

Атаката срещу Иванов идва в отговор на зададени от него въпроси към американския бизнесмен Ярив Лернер, изпълнителен директор на компания „Ню Бояна“, във връзка с обявеното намерение на последната да придобие част от издателския бизнес на депутата Делян Пеевски, към който принадлежат и вестниците „Монитор“ и „Телеграф“, обяснява АЕЖ.

Тъй като тези нападки към журналисти не са прецедент и с оглед на политическото и икономическото влияние на Пеевски в България, подобни публикации биха могли да се възприемат и като заплаха срещу журналиста и опит за оказване на натиск върху ръководството на телевизията, посочва организацията.

"Случаят много напомня натиска, на който бяха подложени журналистите от друга национална телевизия - Нова телевизия, които дълго време бяха държани в напрежение, че медията може да бъде придобита от Пеевски или приближени до него лица и това да доведе до прочистване на неудобните. Този натиск ескалира в коментара на съпартиеца на г-н Пеевски, депутата Йордан Цонев, който в ефир каза на водещите на сутрешния блок: “Пеевски ви праща много поздрави и ви желае творчески успехи”. Малко по-късно Анна Цолова изчезна от ефир, а другият водещ Виктор Николаев стана обект на нови заплахи от политици, този път от управляващото мнозинство" добавят от АЕЖ.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна