Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Томова: Предстои ни турбулентно време, в което един либерален елит си отива


„Стив Банън ще има доста проблеми с т.нар. "консерватори" в Европа с този алианс. Хората в Източна Европа вече гледат с по-голямо недоверие към нещо, което се организира централно. Пример за това е Сорос. В Източна Европа недоверието към тези елити, които бяха създадени от „Отворено общество“, се увеличава. А ако някой плати на консерватори отвън, какви консерватори биха били тези“. Това коментира в предаването „12+4“ писателката Силвия Томова относно идеята на бившия съветник на Доналд Тръмп - Стив Банън - да създаде в Европа организация за подкрепа на консервативните политически сили.

„Възможно е Банън да се опитва да обедини консервативните и популистки партии в Европа, за да ги съюзи с републиканския елит в САЩ, да намери още един съюзник на Тръмп в ЕП. Същевременно с това консервативните партии в Европа не са еднакви по своята същност. Струва ми се, че парите, които плати Джордж Сорос за т.нар. „демокрация“ трудно могат да бъдат стигнати – те са 33 млрд. долара. От друга гледна точка не мога да си представя консерватор от Балканите в съюз с консерватор от Германия. Те би трябвало да отстояват интересите на собствените си държави, които са различни. Струва ми се леко утопична тази идея, макар да одобрявам отпора към демократичния елит в САЩ и да съм против ценностите, които този елит отстоява, а именно премахването на суверенитета на националните държави, приемането на институциите на суверенната държава като пречка, заместването на функциите на държавните институции с неправителствени организации, пренебрегването на традициите, историята и културата на различните народи за сметка на мигрантите“.

По думите на Томова, в България все още консерваторите са малко и не се разбира в достатъчна степен какво означава това.

„Предстои ни турбулентно време, в което един либерален елит си отива, бори се със зъби и нокти да се задържи на върха, едва ли ще успее, а парите не могат да купят всичко. Струва ми се, че дори в България има приземяване и отрезвяване и хората да се върнат мъничко към традиционното ляво или традиционното дясно, вместо да се лъжем какво е демокрация. В крайна сметка да викаш „Ура“ на САЩ не е демокрация, това е почти неоколониализъм в моите очи“, коментира в заключение Силвия Томова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!