Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в Областната дирекция на Фонд "Земеделие" във Варна

Снимка: Радио ВИДИН

В Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ във Варна се проведе ден на отворените врати. Земеделски производители и животновъди бяха консултирани от Айрие Ибрямова – директор на дирекцията, Росен Коцев – директор на дирекцията в София, и Маргарита Кожухарова от Министерството на земеделието.

Айрие Ибрямова припомни, че във Варненска област има 1421 земеделски производители, които са получили над 2,7 млн. лв. по схемата за единно плащане на площ.

Един от присъстващите, който е пчелар, предупреди, че българските магазини са залети с мед, внос от Китай и Украйна, които подбиват пазара на нашите пчелари. Беше поставен и въпросът за това, че няма протекционизъм за българското пчеларство, въпреки многократните сигнали за незаконен внос.

Маргарита Кожухарова коментира: „Не се изнася към Запад, защото Запад и България сме единен европейски пазар, има свободно движение на стоки и услуги. Българският мед, отивайки към Германия, не се води вече износ“.

Стоян Георгиев, който има ферма с 800 овце, запита защо държавата плаща само за първите 300 по 80 лв. помощ, а за всички останали тя е 60 лв. Той посочи също, че твърде често се проверяват стадата, което води до проблеми.

„Тази година за първи път съм си помислил едното стадо да го продам. В последните 3 години това не е печеливш бизнес“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна