Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп и Юнкер се споразумяха да работят за премахване на митата

Юнкер: Митата няма да защитят националната сигурност, а само ще подкопаят икономическата

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер са постигнали съгласие да работят за постигане на нулеви мита, нулеви немитнически бариери и нулеви субсидии за стоките извън автомобилния сектор.

Новината съобщи американският държавен глава след разговора с председателя Юнкер в Белия дом във Вашингтон, продължил около 2 часа и половина.

„На първо място се съгласихме да работим за нулеви мита, нулеви немитнически тарифи и нулеви субсидии за стоките извън автомобилния сектор“, каза Тръмп.

Двамата лидери се договорили да решат въпроса с митата върху алуминия и стоманата, както и с тези, предприети като ответна мярка. А също така и да увеличат търговията в сферата на услугите, химикалите, лекарствата, медицинските продукти и соята, което, според тях, ще отвори пазарите за фермерите и работниците, ще увеличи инвестициите и ще направи търговията по-справедлива.

Двамата са постигнали съгласие и в сферата на енергетиката:

„Второ, съгласихме се да подсилим нашето стратегическо сътрудничество в енергетиката. ЕС иска да внася повече втечнен природен газ от САЩ и те ще са много, много голям клиент“, каза президентът на САЩ.

Тръмп и Юнкер се договорили и за започване на реформи в Световната търговска организация, така че да се прекратят несправедливите търговски практики, в т.ч. и кражбата на интелектуален труд.

„Когато бях поканен от президента Тръмп, имах само едно намерение – да постигна сделка днес. И я постигнахме“, каза председателят на Еврокомисията.

Твърдението, че вносът на алуминий и стомана от ЕС съюз застрашава националната сигурност на САЩ, е срещу всякаква логика и срещу историята, посочи Юнкер в публична лекция в Института за международни и стратегически проучвания във Вашингтон.

„Ние просто не можахме да приемем това и го променихме днес. Аз и президентът се съгласихме да преразгледаме тази мярка в надлежното за целта време. Същата логика важи и за автомобилната индустрия. Много пъти съм казвал, че при търговската война няма печеливши. Митата няма да защитят националната сигурност, а само ще подкопаят икономическата“, каза Юнкер.

Той обяви търговията между ЕС и САЩ като „балансирана“ и „работеща от двете страни“.

„Да, ние изнасяме повече стоки за Съединените щати, отколкото внасяме оттам. Но когато става дума за услуги, Щатите имат ясно изразено надмощие – 45 млрд. евро. И тази цифра нараства с 9 на сто всяка година“, обясни шефът на ЕК.

Постигнахме сделка, защото се съгласихме, че няма да се въвеждат нови мита, докато водим преговори, подчерта Юнкер и добави, че винаги ще държи диалога отворен – и с тази администрация, и с всички американски партньори.

„С президента Тръмп постигнахме съгласие, че много неща трябва да се променят. Има глобален свръхкапацитет в стоманения сектор, който продължава да вреди на нашите работници. Свръхкапацитетът на Китай в това отношение превишава два пъти капацитета на ЕС“, каза той.

За вноса на втечнен природен газ от САЩ за Европа Юнкер заяви:

„През 2016 г. първите американски кораби, изнасящи втечнен природен газ, акостираха на пристанището в Португалия. Ние сме готови да инвестираме в инфраструктура и нови терминали, които да позволят внос на енергийни суровини от САЩ и други места, но най-вече от Щатите. Ако условията са добри и цените – конкурентни“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна